maandag, juli 8, 2024
HomeLa LigaXavi haalt verbaal uit - Bordalas: "Hij bewijst La Liga geen dienst".

Xavi haalt verbaal uit – Bordalas: “Hij bewijst La Liga geen dienst”.

Regerend kampioen FC Barcelona struikelde aan het begin van het nieuwe La Liga seizoen. Coach Xavi ging tekeer na het nipte gelijkspel bij Getafe FC – en kreeg al snel tegenwind van zijn collega-coach.

José Bordalas, trainer van Getafe FC, had een duidelijke mening over de opmerkingen van Xavi na het soms wilde 0-0 gelijkspel van Barcelona in hun opener op zondagavond. “Ik denk niet dat Xavi La Liga een dienst bewijst,” zei de 59-jarige: “De grootsheid van het voetbal heeft deze dingen: een klein team is in staat om het op te nemen tegen Barça. Het is zijn manier om het feit te rechtvaardigen dat ze de drie punten niet hebben gehaald ondanks hun uitstekende ploeg.”

De “meest gewelddadige actie” zou sowieso van een Barça-speler zijn gekomen. “Al het andere is een manier om het geweldige spel van mijn spelers te verdoezelen,” verduidelijkte Bordalas. Terug naar af: Getafe gaf Barcelona vanaf de eerste seconde een gevecht, door de favorieten non-stop te plagen met kleine overtredingen. Het eerste “slachtoffer” was Raphinha, de Braziliaan liet zich meeslepen met een elleboogstoot voor de pauze (42e), waarvoor hij de rode kaart kreeg van scheidsrechter Cesar Soto Grado.

Na 57 minuten was de stand weer gelijk, omdat Getafe-aanvaller Jaime Mata een rode kaart kreeg. Barça voerde daarna de druk op. De druk van Xavi werd even later echter ontketend: toen Abde, die zou zijn weggekomen, net buiten het strafschopgebied neerging na contact met Djené, eiste de Barça-coach dat hij werd weggestuurd en viel hij de vierde official zelfs licht aan.
Vanaf de tribune keek Xavi, die met rood van het veld werd gestuurd, toe hoe zijn team zelfs in 15 minuten (!) blessuretijd niet tot scoren kwam. “Als deze wedstrijd het product van de competitie is, is het een absolute schande. Ik begrijp dat mensen niet meer naar voetbal kijken,” zei Xavi. Een doorn in het oog was een scène diep in blessuretijd toen, in plaats van een penalty voor Barcelona, Getafe een vrije trap kreeg voor een handsbal van Gavi.

“Ze begrepen me vandaag niet”

De handbal tegen Gavi was een verzinsel. Ze vertelden ons in een vergadering dat ze zouden fluiten voor een zeer duidelijke handsbal – en de handbal van Gavi was dat niet en ze floten hem. Ze hadden gezegd dat ze minder naar de VAR zouden rennen, en dat begrijp ik niet als de VAR er is om te helpen,” klaagde de hoofdcoach van Barcelona.

Toen hij werd weggestuurd, had Xavi alleen tegen de vierde official gezegd “dat ze Getafe veel overtredingen toestaan en ons niet”, waardoor Soto Grado hem naar de tribune verbande. “We hadden een vergadering met de scheidsrechters en de eerste verandering die ze wilden doorvoeren was dat ze meer begrip zouden hebben voor de coaches, de spanning die we op het veld ervaren. Maar dat is niet gebeurd, ze begrepen me vandaag niet.”

Soto Grado had de wedstrijd volledig uit de hand laten lopen. Xavi omschreef het imago van La Liga met deze wedstrijd als “absoluut beschamend”. Raphinha en hij worden bedreigd met een verbod van twee wedstrijden – de coach mogelijk nog meer achteraf vanwege deze uitspraken.

Xavi bekritiseerde alleen zijn eigen team voor de slechte eerste helft en zei dat de Catalanen “geweldig voetbal” speelden in de tweede helft, maar alleen hun kansen niet benutten. Herstel is geboden voor aanstaande zondag tegen Cádiz – zonder Xavi en Raphinha.