zondag, september 8, 2024
HomePremier LeaguePalmer en Nkunku tillen Chelsea naar zesde plaats

Palmer en Nkunku tillen Chelsea naar zesde plaats

Een zwaarbevochten 2-1 zege op Brighton & Hove Albion leverde Chelsea FC niet alleen de vijfde Premier League-zege op rij op, maar ook een grote stap richting internationaal voetbal in 2024/25.

Chelsea manager Mauricio Pochettino voerde één wijziging door na de 3-2 zege op Nottingham Forest: Gusto begon in plaats van Thiago Silva (bank). Bij Brighton voerde coach Roberto de Zerbi twee wijzigingen door na het 1-1 gelijkspel bij Newcastle: In plaats van Welbeck (bank) en Veltman (geblesseerd) begonnen de herstelde Joao Pedro en Lamptey.

Referee trekt penalty in – Palmer met gevoel

Na een rustig begin namen de Blues geleidelijk aan meer en meer van het spel over in de eerste helft. De eerste goede kans ging echter naar de Seagulls: Adringa schoot net naast de paal (11′). In de 19e minuut kende scheidsrechter Michael Salisbury Chelsea een penalty toe, maar hij draaide zijn beslissing terug na een video-evaluatie. Buonanotte had de bal tegen Cucurella gespeeld.

Hoe langer de eerste helft duurde, hoe beter de bezoekers werden. Verbruggen redde op Cucurella (26′), maar de Brighton-doelman kon de prachtige kopbal van Palmer niet stoppen (34′). Pochettino moest vervolgens voor rust een wissel toepassen: Mudryk blesseerde zich bij een botsing met Lamptey en Nkunku kwam in het veld (42). Vlak voor rust kreeg Joao Pedro de beste kans van de Seagulls, maar hij werd afgekeurd door Petrovic (45.+8).

Nkunku vergroot – James ziet rood – Welbeck maakt het spannend

Na de pauze ging het spel aanvankelijk in hoog tempo heen en weer van strafschopgebied naar strafschopgebied. Nkunku miste ternauwernood (48′), terwijl aan de andere kant Duitslands kersverse EK-speler Groß helemaal vrij stond om van dichtbij te schieten, maar de bal net langs de paal schoof (57′). In plaats van 1:1 stond het even later 2:0 voor de Blues: Gusto, die handig was met de bal, vond Nkunku in het centrum en de ex-Leipzig speler schoot trefzeker binnen (64′).

Brighton miste in de slotfase lange tijd de genadeklap. Nadat James van het veld was gestuurd voor het schoppen van Joao Pedro (88′), moest Chelsea de tien minuten rust met tien man spelen. De behendige Adingra raakte eerst de binnenkant van de paal (90.+4), maar Welbeck scoorde van dichtbij de gelijkmaker (90.+7). Uiteindelijk bleef het echter

The Blues spelen zondag (17.00 uur) thuis tegen AFC Bournemouth op de laatste 38ste speeldag. Een punt is genoeg om de zesde plaats veilig te stellen. Theoretisch zou het ook mogelijk zijn om voorbij Tottenham (bij hekkensluiter Sheffield Wednesday op speeldag 38) naar de vijfde plaats te springen. Brighton ontvangt Manchester United.