vrijdag, september 20, 2024
HomeSerie AMet Dybala komt momentum, maar Dovbyk heeft aluminiumveld

Met Dybala komt momentum, maar Dovbyk heeft aluminiumveld

Het nieuwe Serie A-seizoen begon voor Daniele de Rossi’s Roma op Sardinië – en met een kleine tegenslag. De Giallorossi begonnen als favorieten, maar konden een gelijkspel bij Cagliari Calcio niet voorkomen

DeScudetto-winnaars Inter (2:2 in Genoa) en runners-up Milan (2:2 tegen Torino) hadden aan het begin van het nieuwe seizoen in de Italiaanse top al geen overwinning meer geboekt. Roma was de volgende club uit de veronderstelde topklasse in 2024/25.

De Giallorossi, die met hun drie nieuwe aanwinsten Le Fee (Stade Rennes), Soulé (Juventus) en Dovbyk (FC Girona) aan de start verschenen, werden op een 0-0 gelijkspel gehouden door underdog Cagliari Calcio, dat vorig seizoen dankzij de legendarische coach Claudio Ranieri degradatie wist te voorkomen.

Dat had alles te maken met de speelstijl van Roma – en met het feit dat de Sardijnen een goede strijd leverden.

Eerst geen, dan een paar Roma-kansen

Vanaf de aftrap viel op dat de hoofdstedelijke ploeg het bijzonder moeilijk vond om echt zuiver te combineren van achteruit naar voren. En omdat de verdediging niet goed had opgelet, kregen ze al in de eerste minuut bijna de 0:1 tegen. Maar AS-doelman Svilar redde sterk op Zito, die ook nog eens buitenspel stond. De Servische doelman moest voor rust ook nog redding brengen op een schot van Marin (41′) en zag ook nog een schot van Piccoli zijn strafschopgebied binnenvliegen (45′).

Het was een eerste helft om snel te vergeten voor de Romeinse ploeg – en een duidelijke verbetering in de prestaties na de herstart. De bezoekers uit de “Eeuwige Stad” zetten plotseling de toon en drongen steeds meer aan op een verdiende voorsprong. Maar het mocht niet zo zijn. Waarom niet? Omdat de technisch begaafde Soulé wanhoopte bij Scuffet van Cagliari (48′), omdat Zalewski miste (49′) en omdat Pellegrini zijn meester vond in de doelman (55′).

Doelpunten aan beide kanten

Na een van de zeldzame kansen voor de thuisploeg (Piccoli probeerde het in de 58e minuut), reageerde de Rossi en speelde de andere troeven op zijn bank uit. Eerst en vooral kwam Dybala, die het hof werd gemaakt door Saoedi-Arabië en nog maar één jaar onder contract staat. En met de Argentijnse wereldkampioen nam de druk alleen maar toe, ook al plaatste de technicus een veelbelovende vrije trap onhandig in de muur (74′). Het hoogtepunt kwam zes minuten later: na een mooie chip van Dybala kwam de nieuweling Dovbyk hoog, maar van dichtbij sloeg hij de bal tegen de lat

Aan de andere kant moesten de Sardiniërs echter ook aan de bak met Alupech: Marin raakte de onderkant van de lat (81′). En zo bleef het uiteindelijk 0-0, ook omdat de Rossi’s andere joker Abraham of El Shaarawy, die ternauwernood miste bij de laatste actie (90.+4), niet voor een ommekeer kon zorgen

De volgende wedstrijd voor Roma is volgend weekend met hun eerste thuiswedstrijd tegen Empoli (zaterdag, 20.45 uur). Cagliari komt pas maandag in actie (18.30 uur) met weer een thuiswedstrijd tegen het onlangs gepromoveerde Como 1907 onder coach Cesc Fabregas.