zaterdag, juli 6, 2024
HomeFootballGruev sluw, Rutter krachtig: Leeds boekt laatste ticket voor Wembley

Gruev sluw, Rutter krachtig: Leeds boekt laatste ticket voor Wembley

Leeds United werd de eerste club sinds Sunderland in 1998 die rechtstreekse promotie misliep met 90 punten (of meer) en won slechts één van hun laatste zeven wedstrijden (1-2-4). De eerste wedstrijd in Norwich eindigde doelpuntloos, maar thuis waren de Whites op hun best. Manager Daniel Farke bracht Piroe in in plaats van Byram. Leeds voerde de druk vanaf het begin op en vuurde het eerste waarschuwingsschot af via Summerville (4e).

De snelle aanvaller speelde daarna een belangrijke rol bij de 1-0: Summerville fakete slim een vrije trap en trok de tweemansmuur uit elkaar. Gruev profiteerde hiervan door de bal vanaf 22 meter op rechts in de korte hoek te tikken voor een bliksemstart (7e minuut).

Het was het eerste doelpunt (62 optredens) van de voormalige Bremen-man voor Leeds, dat even later volgde: Gnonto zette vanaf rechts perfect voor op de oprukkende Piroe, die vanaf vijf meter perfect tegen doelman Gunn in kopte – 2:0 (20′).

Meslier trekt aan Sargent’s zenuwen

Bijna in de tegenaanval kreeg Sargent, ook een oud-speler van Werder (11 doelpunten in 70 Bundesliga-wedstrijden), een grote kans om gelijk te maken, maar de lob van de Amerikaan trof Meslier (22) niet. Dat was blijkbaar het doelpunt dat de doorslag gaf voor Norwich, dat vervolgens de schouders liet hangen en zichtbaar ontdaan keek.

Leeds had een gemakkelijke wedstrijd – en in de 40e minuut hadden ze ook geluk dat Duffy’s mislukte poging om vrij te komen bij Rutter terecht kwam. De ex-Hoffenheimer (11 goals in 57 Bundesliga-wedstrijden) knalde de bal in het net en maakte er 3-0 van. Dat was ook de stand op slag van rust, mede omdat Giannoulis met een redding vanaf de lijn (45.+2) Rutters Brace verijdelde. Het stond buiten kijf dat de voorsprong verdiend was, zelfs op dit niveau. Alleen al de doelpuntenstatistieken van 10:1 spraken boekdelen

De tweede helft begon met een grote kans voor de thuisploeg, maar Piroe werd afgekeurd door Gray (46′). Het duel was daarna een duidelijk duel. Norwich bood niet echt weerstand, hoewel ze wel een poging waagden, maar uiteindelijk ongevaarlijk bleven. Leeds controleerde ondertussen de bal en de tegenstanders – en liet niets aan het toeval over.

Summerville beroofde de Canaries van hun laatste sprankje hoop met zijn doelpunt, waardoor het na 68 minuten 4-0 stond. Uiteindelijk speelden de Witten de laatste 20 minuten op een meedogenloze en routinematige manier uit

In de finale op Wembley op 26 mei nemen de Whites het op tegen de winnaar van de tweede halve finale voor de laatst overgebleven plaats in de Premier League. Southampton en West Bromwich Albion staan vrijdagavond (21.00 uur) tegenover elkaar. Het eerste duel bij West Brom eindigde doelpuntloos.