donderdag, september 19, 2024
HomePremier LeagueBurnley en Luton hebben maar kort hoop - degradatie in Premier League...

Burnley en Luton hebben maar kort hoop – degradatie in Premier League zo goed als zeker

De hoop flakkerde zaterdagmiddag weer even op, maar uiteindelijk is het duidelijk: na Sheffield United moeten ook de twee andere gepromoveerde ploegen Burnley (1-2 bij Tottenham) en Luton Town (1-3 bij West Ham United) al na één jaar de Premier League verlaten

Burnley wist hoe laat het zaterdagmiddag was: alleen een overwinning op Spurs zou de voortijdige degradatie van de tweedeklassekampioenen van vorig seizoen afwenden, althans voorlopig. En inderdaad leek de ploeg van Vincent Kompany naar strohalmen te grijpen toen voormalig Bundesliga-prof Bruun Larsen (BVB, Hoffenheim) de bezoekers in Londen op voorsprong schoot (25′). De hoop van Burnley werd echter al na zeven minuten de bodem ingeslagen: Pedro Porro marcheerde over de rechterflank, werd niet aangepakt en knalde de bal in de rechterbovenhoek van het doel: 1-1 (32′).

In de tweede helft voerde Spurs, dat vier nederlagen op rij had geleden, de druk gestaag op. Voormalig Wolfsburg-speler Van de Ven scoorde in de slotfase de veelgeprezen winnende treffer toen hij plotseling voorin opdook in het strafschopgebied van de tegenstander en vakkundig afrondde met links (83′). Terwijl Tottenham door de overwinning hun vage hoop op de Champions League levend houdt (ze staan vier punten achter op het als vierde geplaatste Aston Villa met nog twee wedstrijden te gaan), is Burnley al gedegradeerd voorafgaand aan de laatste speeldag

Hetzelfde geldt min of meer voor Luton Town. Net als Burnley kreeg Luton aanvankelijk hoop bij West Ham United: Lokonga kopte een vroege voorsprong binnen (6e). De Hammers wilden de laatste thuiswedstrijd van vertrekkend manager David Moyes echter duidelijk niet verliezen: Ward-Prowse (54) en Soucek (65) draaiden de rollen binnen een paar minuten om. Invaller Earthy (19) rondde de score af met zijn eerste doelpunt in de Premier League (76).

Daardoor zijn de kansen van Luton om bovenin de competitie te blijven op zijn best theoretisch. Hoewel de achterstand op Nottingham Forest slechts drie punten is, is het doelsaldo van Luton 12 punten slechter. Hoewel Forest vanavond niet scoorde tegen Chelsea FC, zou er een klein wonder nodig zijn om Nottingham in te halen

Voor het eerst meer dan 100 doelpunten tegen gekregen in een seizoen

Sheffield United, dat al lang gedegradeerd was, vestigde echter een nieuw negatief record met een 1-0 nederlaag bij Everton FC, waardoor United het eerste team in de geschiedenis van de Premier League werd dat meer dan 100 doelpunten tegen kreeg in een seizoen (101). Swindon Town had 100 doelpunten tegen gekregen in 1993/94 – zij het in een seizoen van 42 wedstrijden.