woensdag, juli 3, 2024
HomeNBABoston zet de kroon op zijn hoofd: Celtics nu enige NBA recordkampioenen

Boston zet de kroon op zijn hoofd: Celtics nu enige NBA recordkampioenen

Het is de Boston Celtics gelukt – ze zijn voor de 18e keer kampioen. In wedstrijd vijf tegen de Dallas Mavericks lieten de Celtics niets te wensen over, wonnen uiteindelijk grotendeels onbetwist met 106:88 en zijn nu de enige recordkampioenen van de sterkste basketbalcompetitie ter wereld

Na hun sterke optreden in wedstrijd vier koesterde menig Dallas-fan misschien de vage hoop dat de Mav’s het bijna onmogelijke nog konden bereiken en de laatste serie tegen Boston konden omdraaien na een 3-0 achterstand; een prestatie die geen enkel team ooit heeft kunnen leveren, 156 hebben het geprobeerd, 156 hebben gefaald.

Maar zelfs in Texas sterft de hoop en om die hoop levend te houden, was er nog een overwinning nodig – tegen de Celtics, die weer een beroep konden doen op Kristaps Porzingis. De Let was uiteindelijk geen echte factor in de wedstrijd, in tegenstelling tot Jayson Tatum en Jaylen Brown.

Tatum en Brown dragen de Celtics

De twee sterren droegen de Celtics op hun schouders in de eerste helft en gaven Boston een comfortabele voorsprong van 21 punten in de rust (67:46). De thuisploeg toonde een enorme verbetering ten opzichte van de vorige wedstrijd, de verdediging was solide en het voltooide herhaaldelijk succesvolle bewegingen in de aanval. Boston was erop gebrand om voor de eigen luidruchtige fans te spelen

En Dallas? Coach Jason Kidd had grote problemen om zijn sterren in het spel te krijgen. Zowel Luka Doncic als Kyrie Irving hadden veel moeite – en een ondergronds tempo vanaf het veld: Doncic was 4 uit 10 bij rust, Irving zelfs 2 uit 8. Met zo’n rampzalige output van hun twee beste spelers waren de Texanen uiteindelijk niet meer dan een sparringpartner voor Boston, dat duidelijk de wil en de passie had om het 18e kampioenschap in de geschiedenis van de franchise binnen te slepen.

Omdat Boston in het derde kwart een paar slordige fouten maakte en bankspeler Josh Green de Mavs aan de andere kant wakker schudde, werd de wedstrijd in de tussentijd weer half spannend. Dallas bracht de achterstand terug tot 65:82 in deze periode, maar bleef moeite houden met het pakken van rebounds en maakte ook de meest vreemde beslissingen in de aanval. Twee scènes waren veelzeggend: Doncic liet zichzelf een airball toe na een zeer diepe drie en kort daarna had Maxi Kleber niet het vertrouwen om een lay-up te maken na een succesvolle rebound en gaf hij de voorkeur aan een pass.

Tatum bevrijdt zich van zijn last

De bezoekers gingen met een 67:82 voorsprong de laatste periode in, waarin Boston niets aan het toeval overliet – ondanks een The Celtics wonnen 106:88 en gaven het startsein voor de confetti en het kampioensfeest. Tatum, die de laatste tijd herhaaldelijk is bekritiseerd, speelde overigens een grote rol in de overwinning en was er herhaaldelijk van beschuldigd geen titel te kunnen winnen – hij had in zes conferentiefinales en één finale gespeeld.

Nu heeft de point guard eindelijk de jackpot gewonnen en zich bevrijd van deze enorme last. “Wat gaan ze nu zeggen?” vroeg hij na de overwinning, zichtbaar ontroerd en worstelend om de juiste woorden te vinden. Uiteindelijk was het: “Oh mijn God, we hebben het gedaan.” Overigens was Tatum de topscorer van de wedstrijd met 31 punten, 11 assists en 8 rebounds, terwijl Doncic, die zich had verbeterd, eindigde met 28 punten.

Met hun 18e titel zijn de Celtics nu de enige recordkampioenen van de NBA, een record dat ze eerder deelden met de Los Angeles Lakers.