zondag, september 8, 2024
HomeSerie AAtalanta boekt Champions League-plek - Scamacca "bedreigt" Leverkusen

Atalanta boekt Champions League-plek – Scamacca “bedreigt” Leverkusen

Atalanta Bergamo neemt in het seizoen 2024/25 deel aan de Champions League, ongeacht de uitslag van de Europa League-finale. De in vorm verkerende Scamacca “bedreigde” Leverkusen ook in Lecce

Atalanta Bergamo zal zaterdagmiddag een oogje hebben gehad op Augsburg. Zou Bayer 04 Leverkusen hun aura van onoverwinnelijkheid aan het verliezen zijn in de aanloop naar de Europa League-finale van woensdag in Dublin? De Werkself gaven hun antwoord met een 2:1 thuisoverwinning en eindigden de Bundesliga als ongeslagen kampioenen met 90 punten.

Atalanta, dat doordeweeks de finale van de Coppa Italia met 1-0 had verloren van Juventus, keerde zaterdagavond vroeg echter terug naar de winst. De 2-0 zege in Lecce betekent dat het management van de ploeg nu een Champions League-selectie kan samenstellen. Roma heeft zes punten en negen doelpunten achterstand op La Dea met nog twee speeldagen te gaan

In de eerste 45 minuten moest Bergamo de Coppa-finale nog uit hun kleren schudden. Toch creëerde de ploeg van coach Gian Piero Gasperini kansen. Eerst slaagde Miranchuk er niet in om doelman Falcone van afstand te verslaan, daarna slaagde Pasalic er niet in om de doelman van Lecce van dichtbij te verslaan (4e, 7e).

De thuisploeg zwom vervolgens vrijuit, maar Piccoli – uitgeleend aan Lecce door Atalanta – slaagde er niet in om Musso twee keer te verslaan in een tijdsbestek van 60 seconden (9′). De beste kans van de eerste 45 minuten was voor Zappacosta, wiens schot vanaf een half-linkse positie in het strafschopgebied tegen de rechterpaal donderde (39′). Aan de andere kant werd het doelpunt van Dorgu terecht afgekeurd wegens buitenspel (45′).

In de rust kwamen er twee nieuwe spelers in het veld en het begeleidingsteam van de favorieten bleek het juiste instinct te hebben: seconden nadat Lecce een enorme kans had gehad (Krstovic schoot over, 47′), nam Atalanta de leiding via een joker – Scamacca voedde de op hol geslagen de Ketelaere, die de bal over Falcone heen tilde (48′).

Falcone zeilt voorbij – Scamacca opnieuw en opnieuw

Bergamo had nu de controle en nam de leiding in de 53e minuut. Dit keer verrichtte Falcone een slechte redding toen hij een corner van Miranchuk verkeerd beoordeelde en Scamacca de bal binnenkopte. De 25-jarige volbloed aanvaller was direct betrokken bij acht doelpunten in zijn laatste zes Serie A-wedstrijden. Leverkusen zou er daarom goed aan doen de 15-voudig Italiaans international niet te veel ruimte te geven.

De wedstrijd was voorbij en de favorieten spaarden hun energie voor woensdag. Piccoli kreeg nog een laatste kans, wanhopig om te scoren voor zijn ouderclub, maar Musso stuurde zijn gevaarlijke vrije trap net naast de paal (86′).

De 20e overwinning in hun 36e Serie A-wedstrijd betekent dat Atalanta zich volledig kan richten op de Europa League, aangezien de laatste competitiewedstrijden tegen Torino en Florence waarschijnlijk in een oefenwedstrijd zullen veranderen.