zaterdag, juli 6, 2024
HomeTennisZverev neemt foute beslissing sportief: "Ook maar een mens"

Zverev neemt foute beslissing sportief: “Ook maar een mens”

Heeft de Duitse tennisster daarom de finale van de French Open verloren? Zijn kansen in de vijfde set waren in ieder geval beter geweest als het Hawk-Eye systeem er was geweest. Maar hij is niet echt boos

Tennisster Alexander Zverev reageerde na zijn nederlaag in de finale op de French Open zonder grote frustratie op de slechte beslissing in de vijfde set.

Het was “frustrerend”, “aan het eind van de dag maakt het natuurlijk een enorm verschil of je 1:3 achter staat in de vijfde set of dat het 2:2 is en dan is de wedstrijd weer open. Maar het is wat het is. Scheidsrechters zijn ook maar mensen – en ze maken fouten,” zei Zverev na zijn 3:6, 6:2, 7:5, 1:6, 2:6 nederlaag tegen de Spanjaard Carlos Alcaraz in Parijs op zondag. Hij benadrukte echter ook: “In dit soort situaties hoop je dat er geen fouten worden gemaakt.”

Dat gebeurde ook: In de 5e set bij 1:2 en 40:15 in het voordeel van Zverev, riep de lijnrechter een uit op de tweede opslag van Alcaraz, maar voorzitter scheidsrechter Renaud Lichtenstein corrigeerde de beslissing na het zien van de afdruk van de bal op de klei op Court Philippe Chatrier. Zoals de Hawk-Eye beelden later aantoonden, was dit een verkeerde beslissing. De bal had de lijn iets gemist

Zverev: Alcaraz “verdiende te winnen”

Lichtenstein had deze beelden echter niet beschikbaar. In tegenstelling tot de andere Grand Slam-toernooien worden er op de French Open geen technische hulpmiddelen gebruikt om de bal te volgen. Bij de US Open, Australian Open, Wimbledon en vele andere toernooien zijn de lijnrechters al vervangen door elektronisch afroepen en is de uit-call geautomatiseerd. Het is de bedoeling dat het systeem vanaf 2025 overal op de ATP Tour wordt gebruikt.

Na de scène serveerde Alcaraz (21) voor 3:1 en won kort daarna de vijfde set en daarmee de wedstrijd en het toernooi. Er waren “veel ongelukkige momenten”, zei Zverev (27). Hij wil de situatie echter niet gebruiken als excuus voor zijn tweede nederlaag in zijn tweede Grand Slam finale sinds 2020: “Carlos speelde beter in de vierde en vijfde set. Ik denk ook dat hij het verdiende om te winnen.”