Site pictogram Sports of the Day

WSBK Estoril (Sprint): Bulega verslaat Razgatliuoglu in de sprint naar de finish!

Nicolo Bulega wint de Superpole race bij het Wereldkampioenschap Superbike in Estoril – Toprak Razgatlioglu verslagen met een flinterdunne marge – Jonathan Rea crasht

Ducati-fabrieksrijder Nicolo Bulega heeft de Superpole-race van het wereldkampioenschap Superbike in Estoril (Portugal) gewonnen. Bulega zegevierde in een spannende finish tegen BMW-fabrieksrijder Toprak Razgatlioglu. Op de finishlijn besliste 0,003 seconde over de overwinning of de nederlaag – de niptste finish in de geschiedenis van het op productie gebaseerde kampioenschap

Toprak Razgatlioglu, Danilo Petrucci (Barni-Ducati) en Jonathan Rea (Yamaha) vormden zondagochtend de eerste startrij. Wereldkampioen Alvaro Bautista (Ducati) startte de sprintrace pas vanaf de elfde plaats op rij vier van de grid.

Het circuit was helemaal droog bij de start van de Superpole-race. De meeste rijders kozen voor het SCQ compound. Alleen Toprak Razgatlioglu, Jonathan Rea, Alex Lowes (Kawasaki) en Iker Lecuona (Honda) kozen voor het hardere SCX compound.

Toprak Razgatlioglu wordt in de eerste ronde verrast door Danilo Petrucci

Razgatlioglu won de sprint naar de eerste bocht. Petrucci behield de tweede positie. Ze werden gevolgd door de twee fabrieks-Yamaha’s van Andrea Locatelli en Jonathan Rea. Alvaro Bautista kende geen goede start en verloor een positie

In de tweede ronde nam Razgatlioglu de leiding in bocht 9. Petrucci had het tempo niet te pakken. Petrucci had niet het tempo om Razgatlioglu te volgen. Locatelli passeerde hem aan het begin van de derde ronde en Nicolo Bulega haalde Petrucci ook in. Bulega en Locatelli wisselden van positie in de derde ronde

Alvaro Bautista vecht zich een weg naar voren, Jonathan Rea verliest posities

Razgatlioglu controleerde het tempo vooraan. Bulega reed een halve seconde achter de leidende BMW. Locatelli verloor de aansluiting. Petrucci reed in vierde positie en had ook moeite om het hoge tempo bij te houden.

Bautista’s inhaalrace was succesvol. Na vier ronden lag de titelverdediger al op de vijfde plaats. Voor Rea ging het de andere kant op. De zesvoudig wereldkampioen verloor posities en lag na vijf ronden nog maar op P7

Bulega vocht hard om Razgatlioglu niet te laten ontsnappen. Het leidende duo trok duidelijk weg van de rest van het veld. Achter hen vormde zich een groep van drie met Locatelli, Petrucci en Bautista

O.

Over de limiet: Jonathan Rea crasht in bocht 10

Rea vocht hard om niet nog meer terrein te verliezen, maar ging in de zesde ronde over de limiet en crashte. In bocht 10 gleed Rea bij lage snelheid weg en ging naar de binnenkant

De Noord-Ier had geluk dat hij niet werd geraakt door een van de volgende rijders. Rea zette zijn Yamaha recht en vervolgde de race op P22. Hij eindigde op 27 seconden achterstand op de voorlaatste plaats en is pas P10 in de tweede hoofdrace

Eén ronde voor het einde van de race scheidt Razgatlioglu slechts 0,1 seconde van Bulega

Moeilijkste finish in de geschiedenis van het World Superbike-kampioenschap!

Bulega nam veel momentum mee uit de laatste bocht en trok zich terug uit de slipstream. Slechts 0,003 seconden scheidden Bulega en Razgatlioglu op de finishlijn. Door de sprint te winnen, liet Bulega zien dat hij Razgatlioglu kan verslaan in een rechtstreeks duel.
Ik heb alles gegeven in de laatste ronde”, legt Bulega uit. “Toprak reed een erg goede race en was erg snel. Maar ik kon hem volgen. En ik probeerde iets ongebruikelijks in de laatste ronde. Dat wierp zijn vruchten af”, aldus de dolblije winnaar van de sprintrace.

Het was geen gemakkelijke race, want ik moest elke ronde hard pushen”, zegt Razgatlioglu. “Bulega was erg sterk, gefeliciteerd. Ik had veel slippartijen in de laatste bocht. De motor versnelde niet goed. Ik verloor de overwinning in de laatste meters. Dat is niet goed, maar we hebben nog één race te gaan.”

Alvaro Bautista rijdt van de elfde plaats op de grid naar de top 3

Bautista eindigde de sprintrace met een achterstand van 4,2 seconden op de derde plaats en verzekerde zich van een plaats op de eerste rij voor de laatste race. Locatelli verloor de aansluiting in de laatste twee ronden en eindigde als vierde. Petrucci maakte de top 5 compleet

Alex Lowes bracht Kawasaki in de top 6. De laatste punten gingen naar de twee Honda-fabrieksrijders Xavi Vierge en Iker Lecuona en naar GoEleven Ducati-coureur Andrea Iannone.

Scott Redding (Bonovo-BMW) miste op het nippertje de top 9 op de tiende plaats, direct voor Bonovo-teamgenoot Garrett Gerloff. Michael van der Mark (BMW) eindigde de sprint achter Axel Bassani (Kawasaki) op P13. Dit betekende dat slechts één van de vier BMW’s in de punten eindigde.

Dominique Aegerter (GRT-Yamaha) eindigde de sprint als P16 en kwam dus met lege handen weg, net als Philipp Öttl (GMT94-Yamaha), die als P21 eindigde.

De tweede hoofdrace van het WK Superbike in Estoril volgt om 15.00 uur (CEST).