Site pictogram Sports of the Day

Wat Hürzeler zijn spelers vertelde in de rust

Met een stand van 2-0 na 45 minuten op zondag hadden weinigen erop gewed dat Brighton Tottenham zou verslaan. Maar de Seagulls begonnen aan een furieuze comeback en draaiden de wedstrijd binnen 21 minuten om. Fabian Hürzeler onthulde na de wedstrijd hoe zijn team het deed

Het duurde zondagmiddag maar 20 seconden voordat Fabian Hürzeler en zijn spelers voor het eerst beefden. Als Timo Werner de beslissende pass iets nauwkeuriger had gespeeld, hadden Spurs al in de eerste minuut de leiding genomen. Deze scène was het startsein voor een troosteloze eerste helft voor de Seagulls, die eindigde met een 2-0 achterstand – maar Tottenham had makkelijk met meer kunnen leiden.

Na de pauze maakte de thuisploeg, die voor de wedstrijd officieel afscheid had genomen van Pascal Groß, een sensationele comeback en Danny Welbeck kopte in de 66e minuut de winnende binnen om er 3-2 van te maken. Brighton had de wedstrijd binnen 21 minuten omgedraaid. Na de overwinning legde Hürzeler aan Sky uit wat hij zijn spelers in de rust had verteld

Hürzeler: “We brachten de energie terug in het stadion”

“We hebben gezegd: zorg dat je je persoonlijke duels wint. Want dan kom je weer terug in de wedstrijd. Zo krijg je weer vertrouwen.” Zijn ploeg miste in de eerste helft intensiteit tegen de bal en “zette niet de laatste stap”. Hun spel met de bal was echter niet slecht en daarom had de coach er vertrouwen in dat de wedstrijd nog niet voorbij was: “Het team is zo goed in balbezit dat het altijd doelpunten kan maken.”

Zo’n comeback vereist echter niet alleen een speciale prestatie op het veld, maar ook steun van de tribunes. Die was er echter niet echt meer na de slechte prestatie: “Het is begrijpelijk dat de toeschouwers niet meer volledig positief waren over ons team,” zei Hürzeler: “Het was dan belangrijk dat we ze terugwonnen op het veld. Dat hebben we gedaan met ons optreden. We brachten de energie terug in het stadion.”

Yankuba Minteh scoorde in de 48e minuut de gelijkmaker en maakte er 1:2 van. Daarna was het momentum aan de kant van de Meeuwen: “Er zijn momenten waarop het gaat om het momentum in je voordeel te winnen. En als je het momentum hebt, moet je het vasthouden en er munt uit slaan.” De ploeg is daar de afgelopen weken niet altijd in geslaagd. Tegen Ipswich en Nottingham bijvoorbeeld, wisten de Seagulls telkens maar één gelijkspel te behalen.

Ex-Mainzer Gruda viert zijn debuut

De Duitse coach is echter niet verbaasd over zulke minder goede resultaten: “De Premier League is gewoon extreem intens. Het is een cliché, maar iedereen kan iedereen verslaan omdat er altijd een individuele kwaliteit in de tegenstander zit die je moet proberen te beheersen.” Kort voor het einde van de wedstrijd kwam Hürzeler met welkom Duits nieuws: hij bracht ex-Mainzer Brajan Gruda in, die het begin van het seizoen had gemist door blessureleed en zijn debuut maakte in de Premier League.

Na de overwinning tegen Tottenham staat Brighton nu zesde in de Premier League en heeft het slechts twee punten achterstand op de Champions League-plaatsen. Na de interlandbreak komt de ploeg van Hürzeler op 19 oktober (16.00 uur) weer in actie tegen Newcastle.