dinsdag, juli 2, 2024
HomeFootballUSA wankelt na aanval van Weah - Suarez viert feest tijdens dreunende...

USA wankelt na aanval van Weah – Suarez viert feest tijdens dreunende overwinning Uruguay

Gastland USA verzwakt tegen Panama en dreigt vroegtijdig uit de Copa America te vallen – terwijl Uruguay met aanvallend vuurwerk de kwartfinales bereikt

In plaats van hun ticket voor de kwartfinale vroeg te boeken, dreigen de Verenigde Staten in eigen land vroegtijdig uit de Copa America te stappen. In Atlanta verloren Christian Pulisic & Co. vrijdagavond (CEST) verrassend met 2:1 van Panama, wat vooral Timothy Weah waarschijnlijk een slapeloze nacht heeft bezorgd.

De 24-jarige aanvaller van Juventus, de zoon van voormalig wereldvoetballer George Weah, kreeg in de 18e minuut rood in plaats van geel voor een duel buiten de bal om op het hoofd van zijn tegenstander Roderick Miller. Zijn ploeggenoten, die al niet hadden gescoord tegen het aluminium in de persoon van voormalig München-speler Chris Richards, namen desondanks de leiding toen Folarin Balogun een schot met links in de rechterbovenhoek schoot vanaf de rand van het strafschopgebied (22′). Cesar Blackman maakte echter vier minuten later alweer gelijk (26′).

Hoewel de VS, met Gladbachs Joe Scally in de minderheid, tot de slotfase standhielden – zonder zelf gevaarlijk te worden – forceerde Panama de overwinning met toenemende druk: invaller José Fajardo omspeelde invaller-doelman Ethan Horvath, die na rust was ingevallen voor de geblesseerde Matt Turner (83e).

Op de laatste speeldag in Groep C staan Panama en de VS dus tegenover elkaar in de strijd om een plaats in de kwartfinales, maar geen van beiden zal met de beste bedoelingen aan de wedstrijd beginnen: Panama verloor een van hun belangrijkste spelers, Adalberto Carrasquilla, in de slotfase nadat hij Pulisic van achteren omver duwde in een vlaag van waanzin en rood kreeg (88′); de VS daarentegen, die slechts tweede staan voor Panama dankzij hun superieure doelsaldo (3:2 vs. 3:4), hebben een veel zwaardere tegenstander in Uruguay.

Bestuurder Araujo: Uruguay haalt Bolivia uit elkaar

Na Panama met 3:1 te hebben verslagen in hun openingswedstrijd, wonnen de recordkampioenen van de Copa ook hun tweede wedstrijd zonder veel problemen en gingen ze eerder dan gepland door naar de knock-outronde – hoogstwaarschijnlijk als groepswinnaar. De ploeg van coach Marcelo Bielsa was in elk opzicht superieur in hun 5-0 overwinning op Bolivia. Nadat Facunda Pellistri ze op voorsprong had gezet (8′), zette Maximiliano Araujo, die een droomdoelpunt had gemaakt tegen Panama, Darwin op voor de 2-0 (21′) en scoorde hij zelf de 3-0 (77′).

Het MetLife Stadium werd echter bijzonder luidruchtig tussen de 4-0 (Fede Valverde, 81′) en 5-0 (Rodrigo Bentancur, 89′) toen Uruguay’s recordgoalscorer Luis Suarez werd gewisseld voor Darwin. De 37-jarige, die dit seizoen al 12 doelpunten en vijf assists heeft gegeven in 16 competitieduels voor Inter Miami, was voor het toernooi al twijfelachtig vanwege knieklachten en maakte nu zijn eerste optreden.