zondag, september 8, 2024
HomeBasketballSchaamte afgewend: Team USA wint van Zuid-Sudan dankzij LeBron James' game-winner

Schaamte afgewend: Team USA wint van Zuid-Sudan dankzij LeBron James’ game-winner

De Verenigde Staten hielden hun schone lei schoon tegen Zuid-Soedan in Londen en boekten hun vierde overwinning in hun vierde wedstrijd van het voorseizoen. De VS ploeterden bijna de hele wedstrijd in een 101-100 overwinning, met LeBron James die uiteindelijk de beslissende punten scoorde

De topscorer van de VS was LeBron James met 23 punten (9/13 FG), 6 rebounds en 6 assists, terwijl Joel Embiid (14, 5/6 FG, 7 rebounds) zijn beste wedstrijd in een USA-shirt speelde. Anthony Davis (15, 11 boards) scoorde een double-double. Het was ook James die de VS weer op voorsprong zette met een krachtige drive 8 seconden voor het einde. Zuid-Sudan’s point guard Carlik Jones (15, 7/21 FG, 11 rebounds, 11 assists) en Marial Shayok (25, 9/16 FG, 6/12 3P) zetten de toon

In het begin leek het alsof er niets aan de hand was. De VS scoorde makkelijke punten op de fast break, LeBron liet zijn kenmerkende dunk los en het stond al snel 12:2 in Londen. Daarna haperde de motor echter, waren er turnovers, een heleboel gemiste driepunters (1/12 3P in de rust) en gingen de Zuid-Sudanezen op rooftocht.

Daarentegen schoten de Afrikanen 61 procent van het veld in de eerste helft, stuurden ze herhaaldelijk dubbele teams en zorgden ze met hun atletisch vermogen voor problemen voor de Amerikaanse sterren. De ‘gasten’ leidden op een gegeven moment met 15 punten en de ploeg van hoofdcoach Royal Ivey stond ook 58:44 voor bij de rust

LeBron James scoort de game-winner tegen Zuid-Soedan

USA-coach Steve Kerr reageerde en begon de tweede helft met de reserves, die eerder ook al hadden teleurgesteld. De VS lieten verbetering zien, met vooral Davis die hard werkte bij de basket, maar Zuid-Sudan had meestal een antwoord. Maar toen kwamen de starters er weer bij en opeens klikte het. In de laatste drie minuten van de periode scoorde de VS 16 punten op rij, ingeluid door een fastbreak dunk met een overtreding van James en een diepe drie van Stephen Curry (12, 4/11), waardoor de VS ineens 81:76 voorstond.

Zuid-Sudan liet de schouders echter niet zakken: een driepunter en een mid-range schot van Shayok brachten de achterstand in de laatste minuut terug tot -2 en nadat Davis bij de basket was weggeplukt, schoot J.T. Thor een driepunter uit de hoek om zijn ploeg op voorsprong te zetten. LeBron antwoordde en de Afrikanen kregen daarna nog twee kansen, maar slaagden er niet in om de aanvallende rebound van dichtbij in de basket te gooien.

De VS hebben nu nog een laatste testwedstrijd: maandagavond staat de ploeg van Kerr om 21.00 uur op dezelfde locatie tegenover wereldkampioen Duitsland.