Site pictogram Sports of the Day

Nieuwsgierigheid in de MLS: buitenspeler meer dan een helft in doel

Wanneer de keeper kort voor rust rood ziet, moet verdedigend MLS-kampioen Columbus Crew verder spelen met een veldspeler in doel – en onderuit gaan. Hoe heeft het zover kunnen komen?
Sean Zawadzki droeg een rood shirt in plaats van een zwart en had handschoenen aan, maar hij voelde zich daardoor geen keeper. “Ik weet niet echt wat ik moet doen in zo’n situatie”, het was allemaal ‘compleet onplezierig’, zei de 24-jarige verdediger toen het eindelijk voorbij was en zijn team ‘slechts’ met 4-0 had verloren.

Want het had nog erger kunnen zijn. Zawadzki moest zondagavond (CEST) in de MLS-herhaling tussen titelverdediger Columbus Crew en Seattle Sounders voor rust van het veld naar het doel en beleefde net als iedereen op Lower.com Field een memorabele avond

De eigenlijke doelman Abraham Romero was zijn strafschopgebied uitgelopen op een lange bal, die hij niet had mogen laten liggen, en haalde roekeloos Jordan Morris onderuit, hoewel zijn collega’s de situatie waarschijnlijk ook zonder hem hadden opgelost. De 26-jarige kreeg een directe rode kaart (45.+2) – en deed het enige dat hem in deze wedstrijd niet had mogen overkomen

Met de huidige nummer 1 Patrick Schulte (USA) en invaller Nicholas Hagen (Guatemala) op internationale dienst had Columbus geen andere keeper beschikbaar dan nummer 3 Romero en moest het na zijn schorsing terugvallen op de niet al te enthousiaste Zawadzki.

Driemans Rusnak voelt druk bij de vrije trap – en krijgt medelijden

De Amerikaan liet prompt de vrije trap door, die Romero eerst had moeten vasthouden. “Ik voelde een beetje meer druk dan wanneer er een echte keeper in het doel had gestaan. Ik had het gevoel dat ik moest scoren”, gaf doelpuntenmaker Albert Rusnak toe en had medelijden: ‘Het was niet eerlijk tegenover hem, maar het was de enige oplossing die ze hadden.’

Na de wissel maakten de Sounders vol vertrouwen gebruik van hun superieure aantal, maar ze slaagden er slechts in om Zawadzki nog drie keer te passeren in de persoon van Rusnak (2) en Morris. De invaller maakte alleen een klassieke ‘blunder’ bij 0:3, een duurzaam afstandsschot, en werd verder door het hele stadion gevierd voor elke succesvolle actie. In de blessuretijd maakte hij een bijna heroïsche redding met een sliding. “Ik vertrouwde gewoon op de bal en beschermde de kant waar de bal naartoe ging,” zei Zawadzki na afloop, terwijl hij zijn spel analyseerde. “Maar dat is alles wat ik kan zeggen, want ik heb helemaal geen ervaring.”

Voor de Crew, die onlangs hun volgende titel in de Leagues Cup wonnen, was dit een verpletterend einde van een reeks van zeven competitieoverwinningen, maar het team onder leiding van doelpuntenmakers Cucho en Diego Rossi blijft op koers voor de play-offs. En het beste van alles: met 28 tegendoelpunten heeft Columbus nog steeds de beste verdediging in de MLS