zondag, oktober 20, 2024
HomeFootballLAFC pakt Reus & Co. na laat drama

LAFC pakt Reus & Co. na laat drama

Los Angeles Galaxy heeft op de laatste speeldag van het reguliere MLS-seizoen de koppositie in de Western Conference verspeeld. Naast stadsrivalen LAFC was ook Atlanta United een grote winnaar

Inter Miami was lange tijd de leider in de Eastern Conference en de ploeg met de meeste punten in het reguliere seizoen, maar Lionel Messi en zijn teamgenoten pakten op het einde ook het MLS-puntenrecord. De strijd om de toppositie in het westen was daarentegen al spannend voor de laatste speeldag – en werd uiteindelijk beslist in de blessuretijd.

Het resultaat: Los Angeles Galaxy, eerder op pole position met drie punten en een voorsprong van twee doelpunten, verspeelde de eerste plaats met een verrassende 2-1 nederlaag bij Houston Dynamo, terwijl stadsrivalen Los Angeles FC op hetzelfde moment de San Jose Earthquakes met 3-1 versloegen. Na een achterstand bij de rust leek de ploeg van Marco Reus, die tot de 69e minuut speelde, op weg naar een 1-1 gelijkspel dankzij de penalty van Gabriel Pec (90.+6), maar Daniel Steres kopte in de 102e minuut raak en maakte er 2-1 van voor Houston.

LAFC scoorde in de eerste minuut van de rust via invaller Marlon en maakte er 3-1 van. Zonder dit doelpunt had Galaxy ondanks de 2-1 nederlaag de eerste plaats behouden dankzij de meer gescoorde doelpunten, maar LAFC, dat gelijk stond op punten en overwinningen, overklaste Reus & Co. (69:50) met een doelsaldo van 63:43.

Dit betekent ook dat de Galaxy in de eerste ronde van de play-offs zal spelen tegen de Colorado Rapids, die zevende eindigden in het Westen. LAFC zal het moeten opnemen tegen de Vancouver Whitecaps of de Portland Timbers, die eerst tegen elkaar zullen spelen voor een wildcard voor de play-offs.

Verrassend genoeg mag Atlanta United, dat met een 2-1 zege op het als vierde geplaatste Orlando City voorbij DC United (0-3 tegen Charlotte FC) en het play-offloze Toronto FC klom naar de negende plaats, dat doen in het oosten. Atlanta staat nu tegenover CF Montreal in de Wild Card Games voor een play-off ticket – de winnaar kan Inter Miami uitdagen.