maandag, september 16, 2024
HomeFootballJames als Pelé: Colombia stopt Uruguay in tien en gaat door naar...

James als Pelé: Colombia stopt Uruguay in tien en gaat door naar de Copa-finale

Colombia heeft zijn ongeslagen reeks verlengd en voor het eerst sinds 2001 de finale van de Copa America bereikt. Tegen Uruguay werden James & Co. niet geveld door een vroege sending-off

Uruguay won de groep met drie overwinningen en 9:1 doelpunten en schakelde Brazilië uit in de kwartfinales – maar Uruguay zette zijn tanden in Colombia: De ploeg van coach Marcelo Bielsa verloor donderdagavond (CEST) met 1-0 in de halve finale van de Copa America, ondanks dat ze een helft in de minderheid waren. De Colombianen staan nu maandag (2:00 CEST) in de finale tegenover titelverdediger Argentinië. Na het laatste fluitsignaal waren er vervelende taferelen op de tribunes.

In het bloedhete Charlotte scoorde Crystal Palace-middenvelder Jefferson Lerma in de 39e minuut de winnende door een corner van James bij de tweede paal binnen te koppen. Het was de zesde assist op deze Copa voor de voorbereider, die nu 32 jaar oud is maar in de VS speelt alsof het nog 2014 is, een prestatie die Pelé voor het laatst leverde voor Brazilië in 1970.

Dat hij in de 62e minuut voortijdig werd gewisseld, had ook te maken met het feit dat hij een gele kaart dreigde te krijgen. Maar hij was niet de enige. In een zwaarbevochten wedstrijd moest Rodrigo Bentancur vroegtijdig het veld verlaten voor Uruguay (34′), terwijl Colombia de tweede helft met tien spelers moest spelen: Daniel Munoz kreeg in de rust van de eerste helft een gele kaart voor een elleboogstoot tijdens een spelonderbreking, hoewel een directe rode kaart meer op zijn plaats was geweest.

Joker Suarez mist de paal – Wordt Argentinië de enige recordwinnaar?

Uruguay had voor rust al verschillende kansen gemist, vooral in de persoon van Darwin, en de bal wilde maar niet in het net, zelfs niet toen ze in de minderheid waren. Invaller Luis Suarez miste de beste kans in zijn 141ste interland toen hij vanaf een centrale positie bij de rechterpaal miste (71′).

De Colombianen van hun kant misten in de slotminuten verschillende kansen van hoog kaliber, maar waren desondanks blij dat ze hun eerste finale sinds 2001 hadden bereikt, toen ze hun enige Copa-titel in eigen land wonnen. Tegenstander Argentinië kan zijn 16e overwinning behalen en zo de enige recordwinnaar worden vóór Uruguay, maar ze moeten gewaarschuwd zijn. Colombia is ongeslagen in 28 wedstrijden en werd voor het laatst gekraakt in februari 2022 – door Argentinië.