Site pictogram Sports of the Day

Hürzeler bekritiseert ondanks overwinning: “Dat gaat in tegen onze identiteit”

Fabian Hürzeler boekte met Brighton opnieuw een overwinning in de League Cup, maar kreeg na afloop kritiek op een scène. Brajan Gruda is nog steeds uitgeschakeld

Als Brighton & Hove Albion echt een titel wil winnen in hun eerste seizoen onder Fabian Hürzeler, dan bieden de binnenlandse bekercompetities zeker de beste vooruitzichten. Terwijl de FA Cup voor de Premier League-clubs pas in januari begint, hebben de Seagulls woensdagavond hun tweede opdracht in de League Cup al met succes afgerond.

Nadat ze eind augustus derdeklasser Crawley Town met 4-0 hadden verslagen, bereikte de ploeg van Hürzeler de laatste 16 met een 3-2 overwinning op competitierivalen Wolverhampton Wanderers. Lange afstandsgoals van Carlos Baleba (14e) en Simon Adingra (31e) zorgden voor een vroege 2-0 voorsprong, terwijl zomerinvaller Ferdi Kadioglu de zenuwen bedaarde met zijn debuutgoal en er 3-1 van maakte met een tap-in vlak voor het einde (85e).

Hürzeler was na afloop echter niet in de stemming om het team te prijzen – zeker niet na het eerste doelpunt kort voor rust, toen Goncalo Guedes een tegenaanval die Wolves rustig had kunnen afronden, succesvol afrondde. “We speelden een heel goede eerste helft tot de 44e minuut,” vatte Hürzeler het samen. Maar “dat is een doelpunt dat we nooit zouden mogen maken, omdat het na een omschakeling kwam. Dat was een luie omschakelreactie van ons. Dat is iets wat we niet kunnen accepteren en het gaat in tegen onze identiteit. We moeten snel leren van dit soort momenten, want dit soort dingen kunnen we niet doen.”

Wanneer maakt Gruda zijn debuut?

De Premier League-coach van de maand augustus had ook kritiek op de ploeg omdat ze tegen het einde van de wedstrijd niet op hun best waren. “We hadden de wedstrijd niet onder controle zoals we hadden moeten doen. Natuurlijk heb je resultaten nodig, maar aan de andere kant probeer ik me altijd te focussen op het proces en er zijn nog veel dingen die we moeten verbeteren.”

Na een droomstart van zijn ambtstermijn met vier overwinningen en twee gelijke spelen uit zes competitieve wedstrijden, lijkt Hürzeler er niet aan te denken om al te tevreden te zijn. Zondag (15.00 uur) komt het verrassend ongeslagen Nottingham naar Brighton, gevolgd door Chelsea (28 september) en Tottenham (6 oktober).

Het is onwaarschijnlijk dat Brajan Gruda zijn debuut zal maken in één van deze wedstrijden. De €31,5 miljoen kostende nieuweling van Mainz ontbreekt sinds zijn transfer bij de selectie vanwege een niet nader genoemde, naar verluidt slechts “lichte blessure” (Hürzeler). “Hij is nog steeds aan het revalideren, maar hij boekt grote vooruitgang”, meldde zijn coach voor de wedstrijd tegen Wolves. “Ik ben erg blij dat hij snel weer kan trainen.”