woensdag, juli 3, 2024
HomeFootballHet voetbalwonder van Vanuatu blijft uit: Nieuw-Zeeland verslaat duidelijk de underdog

Het voetbalwonder is uitgebleven: Zoals verwacht moest de eilandnatie Vanuatu in de finale van de Oceanische kampioenschappen het onderspit delven tegen Nieuw-Zeeland

De hoop van Vanuatu op een verrassende coup, door voor het eerst in de 90-jarige geschiedenis van het Oceania Championship een finale te bereiken, werd al vroeg de bodem ingeslagen: Howieson zette de duidelijk bevoordeelde Nieuw-Zeelanders in de tweede minuut op voorsprong op het Fresh Wata Field in Port Vila.

De 1-0 voorsprong zou lang duren, want Vanuatu vocht sterk tegen de All Whites. De favorieten kregen een paar goede kansen om hun voorsprong uit te breiden, maar het werd pas echt spannend in de slotfase: Vanuatu’s Boulet kreeg een rode kaart aan het begin van het laatste kwartier.

Twee Nieuw-Zeelandse jokers sloegen vervolgens toe tegen de gedecimeerde eilandnatie in de slotfase – eerst maakte Randall er 2-0 van tien minuten na zijn entree als invaller (83e), en zijn collega Mata had bijna geen tijd nodig om op gang te komen en scoorde het laatste doelpunt twee minuten na zijn entree op het veld (90,+1).Nieuw-Zeeland verzekerde zich zo voor de zesde keer van de titel van Oceanië-kampioen, na 1973, 1998, 2002, 2008 en 2016.