woensdag, juli 3, 2024
HomeMotorsportsFormule E 2024 Portland 2: Antonio Felix da Costa viert hattrick

Formule E 2024 Portland 2: Antonio Felix da Costa viert hattrick

Derde overwinning op rij en vierde in vijf races voor Porsche-coureur Antonio Felix da Costa – teamgenoot Pascal Wehrlein zonder voorvleugel in P4

In de strijd om de wereldtitel in het Formule E-seizoen 2024 werd zondag nog geen voorlopige beslissing genomen. Antonio Felix da Costa (Porsche) kwam als winnaar uit de bus in de 14e van in totaal 16 races dit seizoen, race 2 van de double-header in Portland (VS)

Leider in het klassement Nick Cassidy (Jaguar) werd slechts 13e na een incident en de als tweede geplaatste Pascal Wehrlein (Porsche) eindigde vierde zonder voorvleugel.

Voor Felix da Costa, die zaterdag al zegevierde, is het nu zijn derde overwinning op rij. Vóór het Portland-weekend had de Portugese coureur ook race 2 in Shanghai (China) gewonnen. En samen met zijn overwinning in de tweede race in Berlijn heeft hij nu vier overwinningen in vijf races

Jean-Eric Vergne met pole record

Jean-Eric Vergne (DS-Penske) kwam als beste uit de kwalificatie. Voor de Fransman was het de 17e pole uit zijn Formule E-carrière. Geen enkele andere coureur heeft er zoveel gehaald sinds de elektrische raceserie in 2014 werd opgericht.

Antonio Felix da Costa startte vanaf de eerste rij naast pole-sitter Vergne. Kampioenschapsleider Nick Cassidy begon zijn geplande verlossing na het drama van de race van zaterdag vanaf de zesde plaats op de grid. Het mocht niet zo zijn.

Talloze botsingen in het peloton

Vergeleken met de race van zaterdag was de packrace op zondag veel minder clean. Er waren veel botsingen en er vlogen voorvleugels af.

Na 18 ronden werd de safety car ingezet omdat er te veel onderdelen op en rond de baan lagen. Als gevolg van de safetycarfase werd de raceafstand met één ronde verlengd. Uiteindelijk werden het 27 ronden, net als op zaterdag.

Met nog drie ronden te gaan leidde Antonio Felix da Costa voor Mitch Evans (Jaguar) en Robin Frijns. De Nederlander kwam voorbij de Nieuw-Zeelander, maar opnieuw kon hij niets doen tegen de Portugese coureur aan de leiding

Cassidy zonder punten – Wehrlein en Evans nu gelijk op punten

Felix da Costa won uiteindelijk voor Frijns en Evans. Pascal Wehrlein verloor zijn voorvleugel bij een vroege botsing in het peloton. Verrassend genoeg ging hij echter door zonder te moeten pitten. En hoewel hij het grootste deel van de afstand zonder voorvleugel aflegde, eindigde Wehrlein als vierde, net achter de top drie. Pole-sitter Jean-Eric Vergne maakte de Top 5 compleet.

Abt Cupra-coureur Nico Müller, Norman Nato (Andretti), Maximilian Günther (Maserati), Sebastien Buemi (Envision) en Jake Dennis (Andretti) eindigden in de tweede helft van de top 10. Kampioenschapsleider Nick Cassidy kwam kort voor het halfwegpunt de pits in voor een reparatiestop. Hij eindigde uiteindelijk als 13e en scoorde daardoor geen kampioenschapspunten

W

WW

Twee races voor het einde van het seizoen gaat Nick Cassidy nog steeds aan de leiding in de algemene Formule E-stand in 2024, maar slechts met twaalf punten voorsprong op Pascal Wehrlein en Mitch Evans, die op punten gelijk staan.

Na zijn hattrick heeft Antonio Felix da Costa 21 punten achterstand op Wehrlein en Evans en dus 33 punten op kampioenschapsleider Cassidy. Dit betekent dat hij nog steeds kans maakt op de titel.

Op de Formule E-kalender van 2024 staan nu alleen nog de twee races van de double-header in Londen op het programma. De races vinden plaats op het buiten/binnencircuit van het ExCeL Centre in de Britse hoofdstad in het weekend van 20/21 juli.