zondag, september 8, 2024
HomeMotorsportsFormule 3 Imola 2024: straf ontneemt Oliver Goethe zege

Formule 3 Imola 2024: straf ontneemt Oliver Goethe zege

Als eerste gefinisht maar als tweede geklasseerd: straf ontneemt Oliver Goethe tweede Formule 3-zege – Tim Tramnitz ook op podium ondanks straf

Een straf van 5 seconden voor een overtreding achter de safety car ontnam Oliver Goethe (Campos) zijn tweede Formule 3-zege in de sprintrace van zaterdag op Imola. De Duitser had Noel Leon (Van Amersfoort), die tot dan toe aan de leiding had gereden, kort voor het einde van de race ingehaald bij de herstart na een virtuele safety car, maar werd door de straf slechts als tweede geklasseerd.

Naast Leon, die zijn eerste overwinning in de Formule 3 vierde, en Goethe eindigde een andere Duitse coureur, Tim Tramnitz (MP Motorsport), als derde op het podium. Voor Tramnitz, die net als Goethe een Red Bull Junior is, was het zijn tweede podiumplaats in zijn zevende Formule 3-race.

Merkwaardig: Tramnitz kreeg ook een 5-secondenstraf voor een overtreding achter de safety car, maar dit had geen gevolgen. Dat zowel Goethe als Tramnitz ondanks de straffen op het podium eindigden, was te danken aan een van hun collega’s van het Red Bull juniorteam.

Kacper Sztuka (MP Motorsport) op de vierde plaats had de herstart na de laatste safetycarfase volledig overspeeld, waardoor de top drie kon wegrijden van de rest van het veld. Aan de finish was het gat naar de vierde plaats groot genoeg om de straf te compenseren.

De toeschouwers in Imola en op tv waren getuige van een zeer hobbelige sprintrace die werd gekenmerkt door talloze incidenten. De safety car moest in totaal vijf keer het veld neutraliseren en er was ook een virtuele safety car-fase.

Kampioenschapsleider Luke Browning (Hitech) was ook betrokken bij een van de incidenten. Na een botsing met een rivaal belandde hij met een kapotte voorvleugel in de grindbak van de Tosa-bocht.

Charly Wurz (Jenzer) was ook betrokken bij een incident. De zoon van voormalig Formule 1-coureur Alexander Wurz kwam in botsing met Callum Voisin (Rodin) en kreeg een straf van 10 seconden. De Oostenrijker werd als 23e geklasseerd, Sophia Flörsch (Van Amersfoort) eindigde de race als 15e

De straffen tegen Goethe en Tramnitz werden na de race geannuleerd door de wedstrijdleiding. Omdat Leon tegelijkertijd een straf van 5 seconden kreeg, wordt Goethe nu als winnaar geklasseerd, Tramnitz als tweede en Leon als derde.