Site pictogram Sports of the Day

Extra tijd en superieure cijfers: Frankrijk vecht zich een weg naar de Olympische finale tegen Egypte

Egypte heeft lang dapper gevochten in de halve finale van het Olympisch voetbaltoernooi tegen gastland Frankrijk, maar uiteindelijk moesten tien Egyptenaren hun nederlaag toegeven aan de favorieten. Bayern-nieuwkomer Olise schittert met twee goals

Wie in Lyon een duidelijke uitslag in het voordeel van de gastheren had verwacht, had het al vroeg mis. Na minder dan 90 seconden schoot Ibrahim Adel uit Egypte het eerste doelpunt van de wedstrijd binnen, maar miste nipt het doel.

Zoals verwacht namen de Fransen daarna het heft in handen, maar zowel een volley van Truffert (5′) als een schot van Bayern-nieuweling Olise (11′) hadden geen succes. Niet afgeschrikt door het gebrek aan precisie, bleven beide teams naar voren spelen en zochten ze herhaaldelijk naar directe routes in de diepte

Egypte schokt de slordige Fransen

Hoewel Frankrijk op slag van rust 46 procent minder balbezit had dan de Egyptenaren, was het de ploeg van het gastland die vanaf dat moment met een aantal opmerkelijke aanvalsacties kwam. Olise probeerde een schot vanaf links in de 26e minuut, Badé raakte de paal niet na een corner en Lukeba was even later ook te onnauwkeurig (40′).

Na de herstart gaven de Fransen hun tegenstanders nauwelijks de kans om adem te halen, ze wonnen veel balbezit op het middenveld en controleerden de actie bijna naar believen. Toch kwamen ze niet tot scoren en ook aanvoerder Lacazette miste jammerlijk vanaf een paar meter in de 60e minuut.

Het onvermijdelijke gebeurde: twee minuten na Lacazette’s misser belandde de bal voor de voeten van Mahmoud Saber op de tegenoverliggende flank, die zonder aarzelen afrondde en een krachtig schot onder de lat knalde. Het feit dat Frankrijk niet direct antwoordde in de persoon van Mateta (64′) en Akliouche (65′) paste in het ongelukkige algemene beeld van de Franse aanval

Olise bedient Mateta perfect

Nadat Lacazette in de 75e minuut de paal raakte en Badé direct daarna de lat raakte, was er een flitsende ingeving nodig van Olise, die redde tot de 83e minuut. Toen gaf de nieuwe speler van München echter een indrukwekkende steekpass op de inkomende Mateta, die de ex-Mainzer afmaakte met een precies schot van rechts in de linkerhoek van het net.

Diep in de blessuretijd, die aanvankelijk zes minuten duurde, waren er veel tekenen dat Frankrijk een penalty zou krijgen, maar scheidsrechter Said Martinez uit Honduras oordeelde dat Badé een overtreding had begaan na een minutenlange VAR-controle. Ondertussen zou het feit dat Omar Fayed, die naar verluidt de handsbal had begaan, een gele kaart kreeg voor het klagen tijdens de nabeschouwing gevolgen hebben.

Frankrijk stelt plaats in finale veilig in extra tijd

Slechts twee minuten na het begin van de extra tijd moest de al geboekte middenvelder een overtreding maken op invaller Doué, wat hem een gele kaart opleverde. Des te wranger was het voor de tien Egyptenaren vanaf dat moment toen Mateta in de 99e minuut met het hoofd een homerun scoorde

Kort daarna zorgde

Olise voor de definitieve beslissing. Zijn oogstrelende optreden werd bekroond met een ijskoud laag schot (109′) en tien minuten later miste hij zelfs ternauwernood een hervatting. Frankrijk moet het nu opnemen tegen Spanje, dat Marokko met 2-1 versloeg, in de finale op vrijdag (18.00 uur). Voor Egypte staat er donderdag (17.00 uur) al brons op het spel