Site pictogram Sports of the Day

DTM Race Spielberg 1: Bortolotti nieuwe DTM-leider na eerste overwinning van het seizoen

Lamborghini-coureur Mirko Bortolotti vocht met AMG-coureur Maro Engel om de DTM-leiding over te nemen van Kelvin van der Linde: Hij beperkte de schade

Turbulente DTM-race op zaterdag in Spielberg, waarin de titelstrijd centraal stond: Mirko Bortolotti (SSR-Lamborghini; 1e) stelde met een sterke race de overwinning en de leiding in het kampioenschap veilig, Kelvin van der Linde (Abt-Audi) eindigde vanaf de 17e startplaats als achtste

Maro Engel (Winward-Mercedes; 2e) zat Bortolotti tot het einde in de nek en eindigde als tweede, pole setter Arjun Maini (HRT-Mercedes) kwam als derde over de finish.

Bortolotti legde de basis op een aanvankelijk natte baan. Gestart vanaf de vierde plaats op de grid, haalde hij Maximilian Paul (Paul-Lamborghini; 6e) in de openingsronde in. Daardoor behield hij aanvankelijk de derde plaats, terwijl Engel de voorsprong die hij bij de start had genomen, uitbreidde.

Maini kwam vervolgens aan de beurt in de vijfde ronde. Ook hier werd duidelijk hoeveel meer grip Bortolotti kon opbouwen met de regenband. Binnen twee ronden haalde hij Engel in en liet hem simpelweg achter zich. Daardoor was hij soms meer dan een seconde sneller dan alle andere coureurs die op natte banden waren gestart.

Engel gleed op een gegeven moment van de baan, maar werd niet aangevallen door Maini. “Uiteindelijk hebben we vandaag verloren met een te hoge bandendruk in de eerste stint”, zei hij na het passeren van de finishlijn.

De DTM-veteraan nam de eerste mogelijkheid om te pitten, terwijl Bortolotti en Maini een ronde later binnenkwamen. Toen alle banden op temperatuur waren, won Engel bijna vijf seconden en had hij nog maar ruim twee seconden achterstand op Bortolotti.

Bortolotti geeft Engel geen kans

Op een nu droge baan toonde de Mercedes-AMG opnieuw de prestaties die het al in de training en kwalificatie had laten zien. Maar Bortolotti reed foutloos vooraan. Engel verkleinde het gat tot iets minder dan een seconde, maar kon het nooit terugbrengen tot minder dan 0,9 seconde. Bortolotti hield zijn zenuwen in bedwang en reed de overwinning naar huis.

“Deze trofee krijgt een heel speciale plek. Ik voel me geweldig. Dit was waarschijnlijk mijn beste overwinning ooit, gewoon tegen alles en iedereen in,” vertelde Bortolotti op de racebaan.

Hoe kon hij zo snel rijden op de natte banden? “Je kon het zien, de Mercedes trok weg in de eerste twee ronden. Daarna keerde het tij. Ik denk dat we gewoon de juiste keuze hebben gemaakt met de set-up en de banden langzaam aan het werk hebben gezet.”

Bortolotti en Engel domineerden de race, achter hen pakte Maini zijn tweede podium van het seizoen na de race van zaterdag in Zandvoort. Luca Stolz (HRT-Mercedes; 4e) werd gevolgd door een andere AMG. Na de pitstop bevond hij zich in een groep van wel zeven auto’s, die aanvankelijk onrustig was na de stop.

Uiteindelijk won hij van Ayhancan Güven (Manthey-EMA-Porsche; 5e) en Maximilian Paul. Laatstgenoemde haalde in de slotfase Lucas Auer (Winward-Mercedes; 7e) in. Kelvin van der Linde werd in de slotfase ook nog ingehaald door Ricardo Feller (Abt-Audi; 10e).

“Ik ben er trots op dat we ons naar voren hebben gevochten zonder een krasje op de auto. Dat is nogal een statement in de DTM,” vertelde hij na de race. “Maar mamma mia, de auto’s voor ons waren snel.” De Audi R8 LMS GT3 en de Red Bull Ring zullen waarschijnlijk geen vrienden meer zijn

Rene Rast (Schubert-BMW; 9e) was echter niet van plan om de Zwitser in te halen. Hij was de beste BMW in een extreem moeilijke race voor beide Beierse merken. “BMW en wij waren gewoon nergens te bekennen vandaag,” zei een geërgerde van der Linde.

Sterke Schmid-show zonder happy end

De sensatie van de race kwam van Clemens Schmid (Dörr-McLaren; 15e). Hij was de enige coureur die op slicks startte. Na aanvankelijke problemen was hij al snel de snelste coureur in het veld en rukte hij op naar voren. Na de pitstop lag hij even op de zesde plaats.

Toen de banden op temperatuur waren, stond hij negende, maar vanaf dat moment ging het bergafwaarts. “Helaas ging er iets mis met de bandenspanning. Met meer dan twee bar op de achteras zaten we ruim boven de doelstelling. Ik weet niet wat er mis ging,” zei hij boos tegen de racebaan. Hij scoorde nog steeds een punt op de 15e plaats, maar er was veel meer mogelijk geweest in zijn thuisrace.

De race was ook frustrerend voor Marco Wittmann (Schubert-BMW; DNF), die zijn BMW M4 GT3 om een nog onverklaarbare reden in de pits moest parkeren. Daarmee zette de tweevoudig kampioen zijn pechperiode voort.

Met nog drie races te gaan leidt Bortolotti het kampioenschap met tien punten voorsprong op Engel en twaalf punten op Kelvin van der Linde. De kwalificatie staat gepland voor zondag 9.45 uur en de race om de gebruikelijke tijd van 13.30 uur.