dinsdag, september 17, 2024
HomeBundesligaDe Palhinha-vraag: Wanneer kan hij beginnen?

De Palhinha-vraag: Wanneer kan hij beginnen?

Thomas Tuchel wilde hem een jaar geleden al, maar het was Vincent Kompany die Joao Palhinha haalde voor het verdedigende middenveld. Tot nu toe heeft de coach van Bayern echter besloten om niet met de nieuwe aanwinst in zee te gaan

De reis naar de Portugese nationale ploeg heeft Joao Palhinha waarschijnlijk niet echt tevreden gesteld. De 29-jarige speler zat 90 minuten op de bank in de 2:1 overwinning op Kroatië en stond in het basiselftal in de 2:1 overwinning op Schotland, maar werd in de rust uit het veld gestuurd na een 1:0 achterstand. De verdedigende zesman bracht zijn dagen tussen de besten van zijn land door als parttimer, net als zijn eerste paar weken bij FC Bayern.

Vroeg in de zomer verliet de club uit München hun favoriete kandidaat van Fulham FC voor een bedrag van 49 miljoen euro. Palhinha sloot zich net op tijd aan bij zijn nieuwe collega’s voor de reis naar Zuid-Korea begin augustus, maar momenteel speelt hij een bijrol bij de recordkampioenen. Hij speelde iets minder dan een kwartier in de 4-0 bekerwinst in Ulm, drie minuten meer in de 2-0 overwinning tegen SC Freiburg en 90 minuten op de bank in de 3-2 overwinning in Wolfsburg. De vraag: wanneer gaat dit veranderen?

Het hangt ook af van de tegenstander

Twee factoren spelen een rol waarom Palhinha zijn plek in de basiself nog niet heeft gevonden. In tegenstelling tot Tuchel aan het einde van vorig seizoen, ziet Kompany Joshua Kimmich meer in het middenveld. Daar vormt de aanvoerder van het nationale team een tandem met de opkomende Aleksandar Pavlovic. De tegenstanders zullen waarschijnlijk ook een reden zijn voor de rol van het reserveteam. Ulm, Wolfsburg en Freiburg behoren niet tot de absolute topelite, Kompany stelde zich aanvallend op en vond een stofzuiger voor de verdediging duidelijk overbodig

Palhinha zou echter snel zijn kans moeten krijgen met de start van de Engelse weken. Ten eerste wil Kompany graag rouleren en ten tweede krijgt München op speeldag 5 te maken met sterke aanvallende tegenstanders, zoals kampioen Bayer Leverkusen. Kompany zal dan waarschijnlijk niet zonder de Portugees kunnen, want tegenstanders zijn de afgelopen seizoenen maar al te vaak veel te gemakkelijk door het centrum van FC Bayern gelopen, door de ruimtes tussen de achterlijn en de zesmanspositie uit te buiten. Aan Palhinha de taak om deze ruimtes te dichten