zondag, juli 7, 2024
HomeFootballBrazilië slechts tweede - Vinicius Junior & Co. woedend

Brazilië slechts tweede – Vinicius Junior & Co. woedend

In een verhit duel met Colombia liep Brazilië het winnen van hun groep op de Copa America mis en staat een zware kwartfinale te wachten – mede dankzij Vinicius Junior.

Het Braziliaanse nationale team zal nog lang een slecht woord over Jesus Valenzuela uit Venezuela hebben. De scheidsrechter stond meerdere keren in het middelpunt toen de Selecao woensdagavond (CEST) hun Copa America groepswinst verloren met een 1-1 gelijkspel tegen Colombia en zich moesten gewonnen geven aan hun tegenstanders.

Terwijl Colombia het in de kwartfinales opneemt tegen Panama, moet Brazilië het zondag (3:00 CEST) opnemen tegen Uruguay, dat Groep C domineerde met drie overwinningen en 9:1 doelpunten. Nog bitterder: Vinicius Junior ontbreekt. In wat werd verwacht als een verhitte ontmoeting met de Colombianen in Santa Clara, Californië, ontving de aanvaller van Real Madrid in de zevende minuut de eerste van vijf gele kaarten – zijn tweede van het toernooi.

Vinicius Junior verbijsterd na tackle – Cordoba zorgt voor gelijkmaker

Desondanks kwam Brazilië na de openingsfase op voorsprong: nadat de 32-jarige James met een schitterende vrije trap (8′) de lat niet raakte, knalde Raphinha zijn inzet met niet minder vaardigheid in de hoek van het doel. Keeper Camilo Vargas kon de treffer niet voorkomen – 1:0 (12).

De Colombianen, die de wedstrijd ingingen met een ongeslagen reeks van 25 wedstrijden, waren hier net zo min van onder de indruk als van een doelpunt van Davinson Sanchez dat werd afgekeurd wegens buitenspel en bleven de rest van de eerste helft domineren. En het eindigde in een controverse.

Vinicius Junior ging neer in een duel met Daniel Munoz in het strafschopgebied, maar kreeg tot zijn grote schrik geen penalty toegekend, zelfs niet na een VAR-controle. Blijkbaar waren scheidsrechter Valenzuela en zijn team van mening dat Vinicius Junior er al kort voor het duidelijke contact vandoor was gegaan. In ieder geval raakte Munoz de bal niet (43′). Nog wranger: kort voor rust maakte Munoz gelijk, nadat hij perfect was opgesteld door ex-Bundesliga-prof Jhon Cordoba (45.+2).

Met het laatste fluitsignaal voert Valenzuela de woede van Brazilië nog eens op

Omdat voormalig Frankfurt en Bremen invaller Rafael Borré in de tweede helft een grote kans voor Colombia miste en Vargas kort voor het einde een afstandschot van joker Andreas Pereira redde, bleef de stand 1-1, waarna de Brazilianen Valenzuela omsingelden. Hij had hun woede vergroot door seconden na het verstrijken van de rust niet toe te staan dat een hoekschop werd genomen

In de parallelle wedstrijd versloeg Costa Rica het puntloze Paraguay met 2:1, maar dat was niet genoeg om de voortgang van Brazilië in gevaar te brengen. Daarvoor hadden de favorieten moeten verliezen en had Costa Rica een klinkende overwinning moeten vieren.