maandag, september 16, 2024
HomeLa LigaBij het debuut van Flick in Barcelona: Lewandowski draait de wedstrijd om...

Bij het debuut van Flick in Barcelona: Lewandowski draait de wedstrijd om in Valencia

FC Barcelona heeft met 2:1 gewonnen in Valencia bij het debuut van de voormalige Duitse coach Hansi Flick. De voormalige coach van Bayern kon weer rekenen op Lewandowski, die de wedstrijd na een achterstand in zijn eentje omdraaide

De generale repetitie van FC Barcelona was slecht afgelopen. Na de 3-0 nederlaag tegen Monaco gingen de eerste stemmen op tegen Hansi Flick – nog voor zijn competitiedebuut. Zaterdagavond wilden de critici hem dan ook onder de loep nemen. De zware reis naar het Mestalla stond op het programma voor de La Liga-opener.

Qua personele bezetting werd Flick zeker verrast, met Casado (20 jaar, derde La Liga-optreden) en Bernal (competitiedebuut voor de profs) in de dubbele bezetting. Na een goede openingsfase van Barcelona werd Valencia moediger – en legde het zwakke plekken in de verdediging van de Blaugrana bloot. Cubarsi verrichtte na 14 minuten een gelukkige redding en in de 21e minuut voorkwam ter Stegen een eigen doelpunt van de 17-jarige

VAR bezorgt Valencia toch de voorsprong

Toch werd Valencia kort voor rust beloond: Hugo Duro kopte tegen de richting van ter Stegen in na een voorzet van Lopez. In eerste instantie ging de vlag omhoog voor vermeend buitenspel, maar de VAR kende het doelpunt na een snelle controle toe (44′).

Het was het startsein voor een knotsgek slotakkoord in de eerste periode: Barcelona’s beste kans tot nu toe via Casado werd van de lijn gehaald door Gasiorowski (45.+2), waarna Cubarsi de bal op de lijn wegkreeg na een enorme fout van ter Stegen (45.+3). Seconden voor rust was het Lewandowski, die in mei 2021 onder Flick het beroemde Bundesliga-doelpuntenrecord van Gerd Müller had gebroken, die gelijkmaakte (45.+6).

Barcelona nam het momentum mee naar de tweede helft, die Lamine Yamal met een knal had kunnen beginnen, maar zijn schot van dichtbij mislukte volledig (46′). Lewandowski moest weer opdraven en zette een strafschop van Raphinha om in de rechterbovenhoek (49). Het was de zesde La Liga-treffer van de Pool tegen Valencia, zijn favoriete tegenstander.

Ferran Torres loopt voorbeslissing mis

Barcelona had nu een andere aanvalsinstelling, maar Ferran Torres werd afgekeurd door Mamardashvili na schitterend werk van Lamine Yamal (57′). De wedstrijd kwam in het laatste half uur op gelijke hoogte, mede door de vele wissels – de blessure van Balde was niet aan Flick besteed.

De bezoekers voelden dat ze dichter bij een derde doelpunt waren dan Valencia bij een gelijkmaker. De thuisploeg maakte in de eerste helft plotseling fouten die ongehoord waren en smoorde de eigen pogingen in de kiem. De 2:1 voor de favorieten – ook omdat Casado (90.+1) en Lewandowski (90.+3) topkansen misten – was uiteindelijk niet onverdiend

Barcelona zal komende zaterdag in het uitdagende thuisdebuut van Flick tegen bekerwinnaar Bilbao de score willen aanvullen. Valencia moet op hetzelfde moment een valse start een dag eerder in Vigo zien te voorkomen.