Site pictogram Sports of the Day

Bij debuut van Gruda: Brighton van Hürzeler keert 0:2 tegen Tottenham

Na vijf overwinningen op rij reisde Tottenham Hotspur zondagavond af naar Brighton & Hove Albion – en slaagde er niet in een 2-0 voorsprong vast te houden. De Seagulls van Fabian Hürzeler voerden het vuur na de pauze op en waren ook blij met het debuut van zomeraanwinst Gruda

Spurs-coach Ange Poctecoglou voerde een aantal wijzigingen door voor de 2-1 zege in Boedapest in de Europa League. Hij draaide deze rotatie om voor de wedstrijd tegen Brighton en stuurde dezelfde basiself als in de 3-0 overwinning op Manchester United.

De wedstrijd begon snel: de bezoekers kregen hun eerste grote kans al na 20 seconden, maar Werner speelde de steekpass naar Johnson te slordig. Dat was het begin van een enerverende openingsfase voor Spurs. Kulusevski en Maddison misten nog voor de 10e minuut goede mogelijkheden. In de 23e minuut werd de vermeende 1:0 van Maddison afgekeurd wegens buitenspel

Twee totaal verschillende helften van de wedstrijd

Maar kort daarna was het weer gelijk: Johnson scoorde de verdiende 1:0 (23′) na een nauwkeurige pass van Solanke. Welbeck had de stand in de 32e minuut gelijk kunnen trekken na een steekpass van Mitoma, maar de aanvaller miste de bal.

En amper vijf minuten later stond het 2:0 in het voordeel van Spurs: Werner speelde Maddison in op de rand van het strafschopgebied na een snelle tegenaanval. Zijn schot was veel te slecht geplaatst, maar Verbruggen miste (37′). Johnson had de voorsprong nog voor rust kunnen vergroten, maar schoot net over. De bezoekers gingen de rust in met een verdiende 2:0 voorsprong

De tweede helft begon perfect voor de thuisploeg. Na een voorzet van Mitoma scoorde Minteh al na 48 minuten de gelijkmaker. Daarna was het momentum natuurlijk in het voordeel van de Seagulls: Vicario moest twee keer redden voor Spurs in de 56e en 57e minuut. Rutter maakte vervolgens in de 58e minuut gelijk: 2:2 na een pass van Mitoma

En in de 66e minuut draaiden de Meeuwen de wedstrijd volledig om. Rutter liep sterk over de rechtervleugel en gaf vlak voor de achterlijn een voorzet aan Welbeck, die van dichtbij binnenkopte. Het stadion ontplofte na dit doelpunt. Binnen 21 minuten had de thuisploeg de wedstrijd omgedraaid

Postecoglou kon het niet geloven

Daarna was Brighton natuurlijk meer gefocust op veiligheid. Tottenham kwam iets beter terug in de wedstrijd. Maar afgezien van een goede afronding van Udogie in de 84e minuut werden de bezoekers niet meer gevaarlijk. In de 87e minuut was er iets verheugends vanuit Duits perspectief: ex-Mainzer Gruda vierde zijn debuut in de Premier League. Gruda kreeg de bal zelfs nog een keer in het strafschopgebied, maar faalde in de afwerking. Brighton won met 3:2 na een knotsgekke tweede helft.

Het was enigszins fortuinlijk na een sterke eerste helft van Spurs, maar natuurlijk wel een morele opsteker. De spelers van Tottenham wisten lange tijd niet wat hen overkwam in de tweede helft. Coach Postecoglou kon niet stoppen met het schudden van zijn hoofd.

Brighton steeg door de overwinning naar de zesde plaats in de Premier League. Na de interlandbreak vervolgt de ploeg van Fabian Hürzeler zijn campagne tegen Newcastle. Tottenham staat negende na de zevende speeldag en speelt na de pauze tegen West Ham.