dinsdag, september 17, 2024
HomeChampions LeagueAluminium geluk en vechtlust: Salzburg met één voet in de Champions League

Aluminium geluk en vechtlust: Salzburg met één voet in de Champions League

Nene Dorgeles en Maurits Kjaergaard schieten de Oostenrijkse runners-up Red Bull Salzburg naar een 2-0 overwinning op Dynamo Kiev in de Champions League play-off eerste leg in Lublin, Polen.

De kans dat Red Bull Salzburg dit najaar voor de zesde keer op rij in de Champions League speelt, is na de play-off eerste leg bijzonder groot. De Oostenrijkse runners-up boekte woensdag in het Poolse Lublin een 2-0 (1-0) overwinning op Dynamo Kiev en heeft daardoor alles in eigen hand in de tweede leg aanstaande dinsdag (21.00 uur) in Salzburg.

In een intense, relatief gelijkopgaande wedstrijd zette Nene (29) Salzburg op voorsprong met het eerste schot op doel. Een door Kjaergaard omgezette penalty zette de bezoekers uit Oostenrijk in de 50e minuut op een 2-0 voorsprong.

Salzburg begon met dezelfde opstelling als in de tweede helft van de week tegen Twente Enschede en probeerde op een regenachtige avond al vroeg de controle over te nemen. De ploeg van trainer Pepijn Lijnders viel de tegenstander hoog op eigen helft aan en had aanvankelijk meer balbezit. Door slordige fouten kon Kiev echter snelle en gevaarlijke tegenaanvallen opzetten. In de achtste minuut bevond veteraan Yarmolenko zich in een goede positie in het strafschopgebied dankzij een pass van Shaparenko, maar hij verprutste de kans.

Salzburgs linksback Terzic was na 25 minuten niet meer fit en Van der Brempt kwam voor hem in de ploeg. Hij dwong doelman Blaswich meteen na zijn wissel tot een redding. Baidoo blokte vervolgens een schot van Vanat (28) van dichtbij, maar Salzburg nam daarna de leiding met een volgende actie: Piatkowski speelde Yeo in, die een tegenstander uitspeelde en Nene in zijn pad speelde, die koel afrondde met zijn linkervoet. In de 34e minuut schoot Kjaergaard van afstand – Dynamo-doelman Bushchan greep goed in.

Capaldo mist hogere overwinning

Salzburg voerde de druk voor rust op, maar het tweede doelpunt kwam pas na rust. In de 48e minuut wees scheidsrechter Sandro Schärer naar de penaltystip na een tackle in het strafschopgebied op Yeo. Kjaergaard, die in Enschede ook al een penalty had gemist, maakte de omzetting met zijn linkervoet.

Kiev gooide nu alles naar voren: Yarmolenko (51) schoot net over de lat, Piatkowski redde op Vanat (54). Aan de andere kant stortte Bushchan (57) zich op een Salzburgse aanval over de rechterflank. Daarna was het een kwartier stil in de wedstrijd. Invaller Bragaru miste in de 74e minuut een grote kans om de score te openen vanaf de rand van het strafschopgebied. Aan Salzburgse zijde schoot Capaldo in de slotminuut twee keer over. Shaparenko verprutste de allerlaatste kans in de blessuretijd – Blaswich hield de bal veilig in zijn armen.