Site pictogram Sports of the Day

Achtbaanrit bij première in arena: Bayern wint furieus van Real Madrid

FC Bayern München heeft met succes de première in de SAP Garden tegen Real Madrid betwist. In de opener van de EuroLeague verloor Bayern de draad in het derde kwart, maar won uiteindelijk met 97:89 dankzij een comeback in het vierde kwart

Het was een rollercoaster in de nieuwe arena. Na een voorsprong met dubbele cijfers in de eerste helft draaide Real de wedstrijd volledig om in het derde kwart, maar Bayern kwam terug in de wedstrijd in het laatste kwart. München vlamde plotseling van buitenaf en vierde de eerste overwinning in de nieuwe arena in de uitverkochte SAP Garden.

Oranje-international Johannes Voigtmann (19 punten, 10 rebounds) blonk uit met een double-double en vijf goals van buiten de cirkel, terwijl Shabazz Napier (25, 8/12 FG) de topscorer van München was. Net als Carsen Edwards (14) had de guard ups en downs in zijn spel, maar hij was aanwezig in de slotfase. De topscorers voor Real waren Dzanan Musa (18) en Facundo Campazzo (19, 5/11, 9 assists).

Bayern begon veel beter dan in de competitie. Andi Obst (9) en Voigtmann raakten elk twee driepunters, terwijl Devin Booker (11) een alley-oop omzette. De Witten lieten even op zich wachten, maar scoorden daarna makkelijker. Dzanan Musa en de teruggekeerde Ibaka deden Bayern pijn en Real kwam vervolgens op voorsprong bij de zoemer na een turnover van Shabazz Napier (26:29).

FC Bayern zet de druk op in het vierde kwart

Bayern herstelde zich echter snel. Edwards speelde als een andere speler dan in de BBL, geholpen door de aanwezigheid van Napier. Bayern vond mismatches onder de basket en bleef driepunters maken. Booker gaf Bayern vier minuten voor rust een voorsprong van twee cijfers. Het waren echter opnieuw de bezoekers die het kwart beter afsloten. Een 9:0 run maakte het weer spannend en de bezoekers gingen de rust in met een 52:51 voorsprong.

Het spel ging na de pauze op dezelfde voet verder. Real kwam uit de kleedkamer met een 10:2 run en na een driepunter van Campazzo riep hoofdcoach Gordon Herbert al na drie minuten een time-out op. Walter Tavares (12, 9 rebounds) had problemen met overtredingen in de eerste helft, maar de center was nu samen met spelverdeler Campazzo de belangrijkste speler van de bezoekers. Bayern kreeg nauwelijks goede schoten, met als gevolg dat de achterstand voor het laatste kwart al negen punten was (64:73).

Campazzo vliegt in de laatste periode

De thuisploeg kwam tenminste nog een keer tot scoren: een 8:2 run werd bekroond door een drie van Voigtmann en kort daarna maakte Giffey gelijk van buiten de cirkel. München had nu de overhand en scoorde de ene drie na de andere. Bayern liep uit naar 24:4 en de arena kookte na Voigtmanns vijfde driehonkslag.

Toch was er nog wat siddering. Devin Booker kreeg zijn vijfde fout met nog één minuut te spelen, Campazzo bracht de achterstand kort daarna terug tot drie punten en de Argentijn maakte vervolgens twee vrije worpen. Aan de andere kant bleef aanvoerder Vladimir Lucic echter ijskoud vanaf de lijn, terwijl Campazzo een overtreding probeerde te maken op een driepunter. De point guard was daar zo boos over dat hij werd gediskwalificeerd door de scheidsrechters – een beslissing die in het voordeel van Bayern uitpakte, want Lucic raakte ook de vijf vrije worpen die daaruit voortvloeiden.

De competitie gaat zondag verder voor Bayern. De kampioenen ontvangen BG Göttingen om 15.00 uur. Real Madrid wacht op Hipos Lleida in de nationale ACB competitie (18.30 uur).