vrijdag, september 27, 2024
HomeTennisDe slechtste winnaar uit de geschiedenis

De slechtste winnaar uit de geschiedenis

Na een lange blessurepauze wint Marin Cilic weer een ATP-toernooi – als speler met de laagste ranking in de wereldgeschiedenis

Die heeft zichzelf echter omhoog gekatapulteerd op de ranglijst met een historische toernooizege. Cilic, die door blessureleed was afgegleden, won op sensationele wijze het ATP 250-toernooi in Hangzhou, China, en vestigde daarmee een nieuw record: Nooit eerder won een speler die zo laag op de wereldranglijst stond een ATP-toernooi.

ATP: Cilic wint van Hewitt

Het vorige record was in handen van de Australische legende Lleyton Hewitt. In 1998 won hij het toernooi van Adelaide als 16-jarige en 550e op de wereldranglijst. Er staat ook een Duitser in de top 5 van spelers: Tommy Haas stond 349 op de wereldranglijst toen hij in 2004 in Houston won, waarmee hij de op vier na laagst gerangschikte speler was die een toernooi won.

Cilic, die in 2014 de US Open in New York won, had sinds februari geen toernooi meer kunnen spelen vanwege een blessure. Nadat hij in mei een knieoperatie onderging, had hij moeite om terug te keren op het grote podium

Hij slaagde daarin met een 7:6 (7:5), 7:6 (7:5) overwinning op de plaatselijke favoriet Zhang Zhizhen in de finale. Tijdens de prijsuitreiking stond Cilic in een regen van gouden en zilveren confetti en sprak emotioneel: “Ik bedank mijn familie, mijn jongens, mijn vrouw – en iedereen die me heeft gesteund in deze moeilijke tijd.”

Hij had alleen een wildcard van de organisatoren te danken aan zijn start op het toernooi in Hangzhou. Dat hij uiteindelijk zijn 21e toernooi en zijn eerste op ATP-niveau sinds 2021 (toen nog in St. Petersburg) won, deed ook zijn tenniscollega’s deugd

Ex-Werder prof Klasnic feliciteert

Ex-prof Magnus Norman reageerde op Instagram met een simpel “Congrats”, Malek Jaziri applaudisseerde, Ivan Dodig schreef “Bravo, godfather” en Pablo Andujar “Congrats amigo!!!”. Voormalig voetbalster Ivan Klasnic stuurde ook klappende handen naar zijn landgenoot.

Met zijn toernooizege steeg de Kroaat naar de 212e plaats op de wereldranglijst. Overigens stond de Amerikaanse speler Maxime Cressy daar tot vorige week. Een speler die in zijn carrière slechts één ATP-toernooi heeft gewonnen.