maandag, september 23, 2024
HomeFootballHavertz' statistieken zeggen alles: Burgers schelden en beschimpen na Arsenal's “wonder”.

Havertz’ statistieken zeggen alles: Burgers schelden en beschimpen na Arsenal’s “wonder”.

Zelfs de late 2:2 gelijkmaker kon de titelverdediger niet bekoren: na een verhitte topper in de Premier League beschuldigde Manchester City Arsenal van “zwarte magie”

Na slechts enkele seconden zou Arsenal niet alleen de nieuwe leiders in de Premier League zijn geweest, maar zou het ook Manchester City de eerste thuisnederlaag sinds november 2022 hebben toegebracht. Maar zelfs na het 2:2 gelijkspel op zondagavond had Mikel Arteta gelijk in zijn analyse: hij sprak van een “wonder”.

Nadat Leandro Trossard in de rust van de eerste helft bij een 2-1 stand een gele kaart kreeg voor het wegtikken van de bal, moesten de Gunners de hele tweede helft, inclusief negen minuten rust, in de minderheid spelen. Man City had 28 schoten op doel na de rust, Arsenal had 12,5 procent balbezit en Kai Havertz had zes passes, waarvan geen enkele een medespeler vond. “Het is ongelooflijk wat we hebben gedaan”, zei Arteta. “Als je 56 minuten met tien man speelt tegen dit team, ga je 99 van de 100 keer verliezen – en dik verliezen.”

Deze keer moest Pep Guardiola echter John Stones in de 78e minuut inbrengen als een soort tweede spits naast Erling Haaland om in ieder geval een punt en dus de leiding in de ranglijst te redden. De getrainde verdediger stofte een corner af in de blessuretijd. Noch hij, noch andere Man City-professionals voelden na afloop echter de behoefte om de heroïsche verdedigende prestatie van Arsenal te erkennen.

“Er was maar één team dat kwam voetballen”, mopperde Bernardo Silva. “Het andere team kwam om te spelen op de grens van wat mogelijk en toegestaan was door de scheidsrechter – helaas. Ik ben blij dat we altijd proberen om elke wedstrijd op het veld te winnen.” Kyle Walker had het erover dat Arsenal “duistere kunsten” had gebruikt, met andere woorden zoiets als “zwarte magie”. Want de bezoekers hadden natuurlijk alle kansen benut om op tijd te spelen.

Scorer Stones bekritiseert Arsenal: “Ze doen het al een paar jaar”

Ze vertragen het spel”, zei Stones gefrustreerd. “Ik zou niet zeggen dat ze het geperfectioneerd hebben, maar ze doen het al een paar jaar. Dus we wisten dat we het moesten verwachten. Je kunt het slim noemen of je kunt het smerig noemen,” zei hij, en iedereen kon raden tot welke factie Stones zelf behoort.

Na Man City twee keer te hebben verslagen in het voorseizoen en thuis terug te zijn gekomen van een 1-0 achterstand om 0-0 gelijk te spelen in de Etihad, zijn de Gunners goed op weg om de rol van het Liverpool van Jürgen Klopp over te nemen: De laatste had Guardiola’s elf in de loop der jaren herhaaldelijk tot wanhoop gedreven en was een soort intieme vijand geworden in de titelrace.

Het enige verschil was dat Liverpool “altijd probeerde te winnen in directe duels”, zei Bernardo Silva. En er is nog een verschil tussen de twee rivaliteiten: “Liverpool heeft de Premier League al gewonnen, Arsenal niet. Liverpool heeft de Champions League gewonnen, Arsenal niet.”