donderdag, september 19, 2024
HomeMotorsportsADAC GT Masters Spa 2024: FK houdt titelstrijd spannend met overwinning

ADAC GT Masters Spa 2024: FK houdt titelstrijd spannend met overwinning

Maxime Oosten en Leon Köhler behalen derde ADAC GT Masters-zege van het seizoen – Landgraf Motorsport behoudt leiding in kampioenschap, Seppänen pakt Road to DTM-titel

Een belangrijke overwinning voor Maxime Oosten en Leon Köhler in de BMW M4 GT3 van FK Performance: het Duits-Nederlandse duo boekte hun derde seizoenszege in de 40 minuten durende ADAC GT Masters-sprintrace op de rollercoaster van de Belgische Ardennen in Spa-Francorchamps

Ik ben dolblij dat we gewonnen hebben. Dankzij de eerste plaats konden we wat punten goedmaken op de leiders in het kampioenschap en onze titelkansen aanzienlijk verbeteren,” zei Oosten.

Zijn teamgenoot Köhler was opgelucht na de race: “Over het algemeen was het een moeilijk weekend voor ons. Vooral de koppeling maakte het ons moeilijk, maar uiteindelijk hebben we gewonnen en daar ben ik erg blij om.”

Het BMW-team uit Bremen zag de geblokte vlag als tweede, maar een straf van 15 seconden voor de oorspronkelijke racewinnaars Tom Kalender en Elias Seppänen zorgde ervoor dat de ploeg uit de Hanzestad anderhalf uur later de winnaars werd.

De tweede plaats ging naar Alexander Schwarzer en Alexander Fach in de Porsche 911 GT3 R van Fach Auto Tech, voor de Audi R8 LMS GT3 Evo2 van Jonas Karklys en Pablo Schumm (Team Engstler) op de derde plaats. Het was het beste resultaat van het seizoen voor beide teams

De achtste race van het ADAC GT Masters-kampioenschap op het 7,004 kilometer lange Circuit de Spa-Francorchamps ging dramatisch van start. In de eerste bocht raakte Kalender de Ferrari 296 GT3 van polesitter Jean-Luc D’Auria aan de achterkant. De Zwitserse coureur viel door een spin terug naar de achterkant van het veld en moest zijn auto tijdens de pitstops parkeren voor de Emil Frey Racing Garage.

Door dit incident kon Mike David Ortmann in de Walkenhorst Motorsport Aston Martin Vantage GT3 de leiding overnemen. Na een safetycarfase vanwege het bergen van een voertuig kreeg Ortmann een strafronde voor zijn valse start, waardoor hij terugviel naar de achtste positie.

Kalender lag nu aan de leiding, gevolgd door Köhler, die na de pitstops hun posities behielden en in dezelfde volgorde over de finish kwamen. Kalender kreeg echter een tijdstraf van 15 seconden voor zijn manoeuvre tegen D’Auria na de start van de race – de overwinning ging naar Köhler.

In de slotfase ontspon zich een spannende strijd om de klasseoverwinning in het ProAm-klassement tussen de derde en vijfde plaats algemeen, die het Fach Auto Tech-team uiteindelijk won. “Ik ben helemaal overdonderd. Na onze ongelukkige uitval gisteren, eindigden we vandaag als tweede op het algemene podium, het is een fantastisch gevoel,” zei Alexander Schwarzer.

Benjamin Hites en Tim Zimmermann eindigden als vierde in hun Lamborghini Huracán GT3 Evo2. De top vijf werd gecompleteerd door Denis Bulatov en Ortmann in de Walkenhorst Motorsport Aston Martin Vantage GT3. De zesde plaats was het eindresultaat voor Seppänen en Kalender.

David Schumacher en Salman Owega in de Haupt Racing Team Mercedes-AMG GT3 eindigden als zevende, voor Jannes Fittje en Finn Wiebelhaus (Haupt Racing Team) in een andere Mercedes-AMG GT3 op de achtste plaats.

De derde Haupt Racing Team Mercedes-AMG GT3 van Max Reis en Kwanda Mokoena (Haupt Racing Team) eindigde als negende. De tiende plaats ging naar Simon Connor Primm en Jonas Greif in de Lamborghini Huracán GT3 Evo2 van Team Paul Motorsport.

Kalender en Seppänen gaan nog steeds aan de leiding in het rijdersklassement met 159 punten voor Oosten en Köhler met 147 punten. De trofee in het “Road to DTM”-klassement ging naar Seppänen, die het kampioenschap aanvoert met 182 punten.

De strijd om de titel gaat de volgende ronde in op de Red Bull Ring in Oostenrijk van 27 tot 29 september. De coureurs betwisten de kampioenschapsronden negen en tien op het circuit in Stiermarken.